Aktuális

Férje sírjában rejtegette fiával a kábítószert az anya, a rendőrök lefülelték

Donald Trump azt ígéri, ha megválasztják, kitoloncolja az ország területéről a migránsokat

Az Egyesült Államok biztonsági miniszterének felmentését indítványozta az amerikai képviselőház. A republikánus kezdeményezők szerint a demokrata párti politikus a felelős a migrációs helyzet súlyosbodásáért, mert elhanyagolta a határvédelmet. Tény, hogy tavaly rekordszámú illegális bevándorlót regisztráltak az USA déli határánál.

„Ez itt Texas, ez Amerika, ez az én országom és meg akarom védeni” – mondta egy demokrata politikussal vitatkozó republikánus aktivista. Az amerikai közéletben mindennaposok a migrációról szóló viták.

A texasi Eagle Pass-nél katonai motorcsónakok járőröznek, hogy feltartóztassák a Rio Grande határfolyón átkelni próbáló illegális bevándorlókat.

Mexikó és az Egyesült Államok határát évek óta migrációs válság sújtja.

Mivel a demokrata kormány intézkedései eredménytelennek bizonyultak, Greg Abbott republikánus texasi kormányzó tavaly úgy döntött, a saját hatásköreként kezeli a problémát, és szigorított őrizetet rendelt el az állam határán.

Kapcsolódó tartalom

A szigorításokkal a migrációs útvonalak is megváltoztak, a bevándorlók Texas helyett jelenleg inkább Kalifornia felől próbálnak bejutni az Államokba.

„Az országomat élhetetlenné tették a bűnszervezetek. Nincs munka és sokan meghalnak. Mi csupán jobb életet szeretnénk egy biztonságosabb országban”

 mondta egy a személyazonosságát nem vállaló migráns.

A növekvő migrációs nyomás miatt Kaliforniában jelenleg újabb kerítésekhez ássák az alapot, a már meglévőket pedig tovább magasítják vagy az átmászást nehezítő akadályokkal egészítik ki.

A migránsok valahogy mindig megtalálják a módját, hogy átjussanak a határon. Lehet, hogy nehezebb lesz, de utat találnak az országba – mondta egy mexikói nő.

Kapcsolódó tartalom

Az amerikai törvényhozás alsóházában is forró téma a migráció. Kedden történelmi döntésre szánták el magukat a képviselők:

148 év után először ugyanis impeachment, azaz hivatali elmozdításról szóló eljárást indítottak Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter ellen.

A vád ellene az volt, hogy a hivatali kötelességét elmulasztotta, ugyanis őt teszik felelőssé azért, hogy az Egyesült Államok hivatalban, illetve hatályban lévő törvényét nem alkalmazzák, ami a határok őrizetéről szólna.

A miniszter felfüggesztését a demokrata többségű szenátusnak is jóvá kell hagynia, így a kérdés várhatóan holtpontra jut, a migrációs válság megoldása pedig tovább várat magára. 2023-ban rekordszámú, két és fél millió migránst regisztráltak az Egyesült Államok déli határánál. A határhelyzet megoldása az idei elnökválasztás egyik kiemelt témája. Donald Trump korábbi republikánus elnök azt ígéri, hogy megválasztása esetén elindítja az Egyesült Államok történetének legnagyobb intézkedéssorozatát, amely során kitoloncolják az ország területéről az illegális bevándorlókat.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még