Aktuális

Megpróbáltak a medve elől elmenekülni: tragédia lett a vége a túrának

Zelenszkij részt vesz a müncheni biztonságpolitikai konferencián, Ukrajna további támogatásáról tárgyalhat az amerikai alelnökkel

| Szerző: hirado.hu
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz a február 16-18. között rendezendő müncheni biztonsági konferencián, ahol szombaton négyszemközti megbeszélést folytat Kamala Harris amerikai alelnökkel is. Az 1963 óta évente megrendezett müncheni védelmi fórumot (MSC) a védelempolitika Davosaként is emlegetik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Münchenbe utazik, hogy részt vegyen a soron következő biztonsági konferencián.

Zelenszkij szombaton zárt ajtók mögött egyeztet Kamala Harris amerikai alelnökkel is

– számolt be az N-TV.de német hírportál csütörtökön.

Kapcsolódó tartalom

A német hírtelevízió ezt a Fehér Ház által közzétett, az amerikai alelnök programját ismertető dokumentumra hivatkozva közölte.

Zelenszkij harmadszor megy Németországba

Korábban nem erősítették meg hivatalosan, hogy Zelenszkij személyesen vesz részt a konferencián, az ukrán elnök ugyanis 2023-ban videókonferencián keresztül csatlakozott a rendezvényhez. A hétvégi lesz Zelenszkij harmadik németországi látogatása az orosz–ukrán háború kezdete óta – emeli ki a német hírportál.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán elnök 2023 májusában tett látogatása során Berlinben találkozott Olaf Scholz kancellárral, majd átvette az Európai Parlament és a Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány által közösen odaítélt Nagy Károly-díjat Aachenben.

Kapcsolódó tartalom

Zelenszkij tavaly decemberben szintén Németországban járt, mely során ellátogatott az amerikai hadsereg európai parancsnokságának wiesbadeni főhadiszállására.

Kijev a közelgő müncheni biztonsági konferencián „felvázolja vízióját erre a döntő évre”

– idézi a The New Voice of Ukraine Volodimir Zelenszkij elnök február 12-i beszédét.

Sajtóértesülések szerint a konferencián Vang Ji kínai külügyminiszter is részt vesz.

Kapcsolódó tartalom

A migráció felé tolódik a hangsúly

A Müncheni Biztonsági Konferencia (MSC) előzetes jelentéséből kiderül, hogy többen félnek a migrációtól a háborúk, illetve a klímaváltozás miatt, mint egy esetleges Európa elleni orosz agressziótól. A Kínát és Tajvant érintő, eszkalálódó konfliktus szintén félelmeket kelt.

„Világunkat 2024-ben geopolitikai feszültségek és a gazdasági bizonytalanság fokozódása jellemezhetik” – idézi a dw.com Christoph Heusgent, az MSC elnökét.

Kapcsolódó tartalom

A dokumentumot a hétvégén Bajorország fővárosában sorra kerülő biztonságpolitikai csúcstalálkozó előtt tették közzé.

Kiemelt kép: Kamala Harris amerikai alelnök (b) és Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke (k) a Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől (j) kapott ukrán zászlóval a kezében az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. december 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Ajánljuk még