Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Egy új tanulmány szerint Biden bevándorlást támogató politikája miatt amerikaiak tömegei válnak munkanélkülivé

| Szerző: hirado.hu
„Alejandro Mayorkas kivételes eset az Egyesült Államok történetében, több kárt okozott az országnak, mint bármelyik kabinetminiszter” – így foglalta össze Mike Johnson házelnök a migránsokat a mexikói határon szó szerint milliószámra beengedő belbiztonsági miniszter tevékenységét. Közben egy felmérés kimutatta, hogy született amerikaiak tömegei válnak munkanélkülivé és mondanak le a gyermekáldásról Joe Biden elnök bevándorlás-támogató foglalkoztatási politikája következtében.

Két vádemelési cikkelyt hagyott jóvá kedden Aleyandro Mayorkas belbiztonsági miniszter ellen az amerikai törvényhozás alsóházának számító képviselőház belbiztonsági bizottsága. Az egyik cikkely azzal vádolja a Biden-kabinet tagját, hogy

megtagadta a szövetségi bevándorlási törvények betartását,

a másik pedig azzal, hogy megsértette a közbizalmat – számolt be a Fox News.

Kapcsolódó tartalom

Milliókat engedtek be

Valamennyi hírforrás kiemeli az eljárás rendhagyó voltát: kormánytag ellen az Egyesült Államokban legutóbb 1876-ban indult hivatali elmozdításról szóló, úgynevezett impeachment. William Belknap, Ulysses Grant elnök hadügyminisztere ellen vesztegetés vádjával indítottak eljárást; a tárcavezető még a procedúra megindítása előtt lemondott.


A mostani, rendkívüli kezdeményezés kapcsán az amerikai hírtelevízió emlékeztet: az illegális bevándorlás az elmúlt három évben egyre komolyabb nagyságrendet öltött. Mexikó felől a 2023 szeptemberének végén zárult pénzügyi évben csaknem 2,5 millió embert tartóztattak fel a határon, akiknek a nagy részét rövid őrizetbe vétel után beengedték az Egyesült Államokba.

A Breitbart amerikai hírportál egy másik ügy kapcsán megjegyzi: a Biden-kabinet hivatali időszakában eddig

több mint 6,2 millió illegális bevándorlót engedtek be a déli határon.

Tavaly decemberben a délen feltartóztatott, illegálisan az Egyesült Államok területére lépő migránsok száma egyetlen hónap alatt meghaladta a 300 ezret, ami történelmi rekord volt.

Példátlan károkozás?

Mike Johnson republikánus házelnök a Mayorkas elleni eljárás megindításáról szóló szavazás napján újságírók előtt „a Ház alkotmányos felelősségéről” beszélt. Kiemelte, hogy Mayorkason kívül talán

még egyetlen kormánytag sem okozott ekkora károkat az Egyesült Államoknak az ország történetében.

A nem egészen egy esztendő alatt érkezett 2,5 millió migráns beengedése során republikánus vélemények szerint Mayorkas tudatosan figyelmen kívül hagyta a hatályos törvényeket, amivel csak rontotta a helyzetet – fogalmaz a Fox News.

A több kevesebb?

Mayorkasnak a határokat szinte jelképessé tevő intézkedései csak egy szegmensét jelentik Joe Biden elnök migránsokat támogató politikájának: a Breitbart konzervatív hírportál egy frissen megjelent tanulmányt ismertetett, amely kimutatja, hogy

Biden „munkahelyteremtési rekordja” 2,9 millió migráns dömpingszerű felvételére alapozza számait.

Csakhogy eközben a 2019-es évhez képest 183 ezerrel kevesebb amerikai állampolgár jutott álláshoz, derül ki a Bevándorlási Kutatóközpont (Center for Immigration Studies, CIS) jelentéséből.

Kapcsolódó tartalom

A CIS kutatója, Steven Camarota kimutatta, hogy az aktív amerikai munkavállalók száma még mindig a 2019-es arányok alatt marad, részben azért, mert sok idősebb amerikai nyugdíjba vonult, miközben kevesebb fiatal amerikai lép be a munkaerőpiacra.


Ez a demográfiai csökkenés biztosítja, hogy a cégek vezetői „sok munkahelyet migránsokkal töltetnek be, akik a 2000-es évek elején meg nem született amerikai csecsemőket (tehát a népességcsökkenés miatt a most munkába álló fiatalabb nemzedéket) pótolják.”

Miért kedvelik jobban a migránsokat az amerikai cégek?

A jelentés szerint a Biden-kormányzat „megkönnyíti és jövedelmezővé teszi, hogy illegális migránsokat alkalmazzanak a sok amerikai helyett, akiknek még mindig nincs munkájuk.”

Nagyjából

ötmillió amerikait fel lehetne venni a gazdaságban lévő, betöltetlen munkahelyekre

– mondta Camarota a Breitbartnak.

Csakhogy a munkaadók ritkán alkalmazzák őket, mert a magas munkanélküliséggel rendelkező városokban élő amerikaiak a drogfüggőség, rossz egészségi állapot, büntetett előélet, „az apátia és az elidegenedés” miatt háttérbe szorulnak. A kormányzati politikák pedig általában figyelmen kívül hagyják ezeket a peremre szorult amerikaiakat: ezt az ötmillió, a munkaerőpiacról „kiselejtezett” amerikait

nem tartják számon munkanélküliként, mivel az elmúlt hónapban nem kerestek munkát.

„Az egyetemi végzettséggel nem rendelkező, amerikai születésű férfiak körében a munkaerő-piaci részvétel még a 2019-es szintre sem tért vissza, pedig történelmi mércével mérve foglalkoztatottságuk már akkor is nagyon alacsony volt” – írja Camarota a jelentésében.

Hálás külföldiek

A kutató hozzáteszi: a Biden-adminisztráció által beengedett 6,2 millió migráns soraiban a munkaadók megtalálják „az olcsó, drogot nem használó és hálás külföldieket”, akik közül már az első buszpályaudvaron válogathatnak, ahelyett hogy „végig járnák az elidegenedett, alkalmatlan, egészségtelen amerikaiak felvételének és képzésének fájdalmas folyamatát.” A tanulmány szerint ezek a körülmények „növelik annak valószínűségét is, hogy a munkáltatók illegális munkaerőt alkalmaznak.”

A kormányzati politika azt is lehetővé teszi a befektetők számára, hogy profitáljanak az alacsony termelékenységű munkahelyekből, melyet a „lelkes migránsok” számára hoznak létre, és amelyek

„nem lennének nyereségesek, ha a munkáltatóknak tisztességes béreket kellene fizetniük”

– például a munkanélküli amerikaiaknak.

Kapcsolódó tartalom

Lecserélnék a népet

Miután az egymást követő kormányok 1990 utáni politikája, az olcsó munkaerő buborékja végül kipukkadt, majd 2020-ban beütött a koronavírus-krach és Donald Trump elnök hajlandónak mutatkozott, hogy leállítsa a migránsok beáramlását – a gazdasági válság elve sok migránst ösztönzött arra, hogy hazamenjen –, e három tényező hozzájárult ahhoz, hogy 2020-ban az amerikaiak bére emelkedett.

Biden és kabinetje viszont a 2021 óta beáramló hatalmas

migránsáradatot arra használták fel, hogy gyorsan visszafordítsák Trump Amerika-barát bérnövekedését.

Ez a bevándorláspárti politika 2021 óta – részben az infláció megugrásával – lejjebb szorította a reálbéreket.

A fizetések fokozatos csökkenése – és a lakhatási költségek emelkedése – is csökkenti az amerikai családokba született gyermekek számát. Tehát Biden migrációpárti szövetségesei ezt a fájdalmas problémát ürügyül használják arra, hogy még több migránst importáljanak – áll a kutatóközpont tanulmányában.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Migránsok vonulnak az Egyesült Államok határa felé a mexikói Arriaga település mellett 2024. január 8-án. (Fotó: EPA/Carlos López)

Ajánljuk még