Aktuális

Egy autóbusz, egy tartálykocsi és egy motorkerékpár ütközött össze, több mint húszan meghaltak

Az ukrán elnök aláírta a kannabisz egészségügyi célú használatát engedélyező törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a kannabisz orvosi célú használatát engedélyező törvényt – hozta nyilvánosságra csütörtökön az ukrán parlament honlapja, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

Az érintett növények gyógyászati, ipari és tudományos tevékenységet szolgáló forgalmazásának szabályozásáról szóló törvényt elsősorban annak érdekében hozták, hogy lehetőséget adjon a betegek – különösen a rákbetegségben és a háborúból eredő poszttraumás stressz zavarokban szenvedők – kiegészítő kezeléséhez. A jogszabály külön engedélyekhez köti a kannabisz termesztését és értékesítését, továbbá a termelőknek hozzáférést kell biztosítaniuk a rendőrség számára, hogy folyamatos videómegfigyelést folytathasson a termelés helyszínén.

Kapcsolódó tartalom

A kannabisz egyéb célú értékesítését, illetve szállítását továbbra is tiltják az országban.

Az egészségügyi minisztériumnak – amely támogatta a törvény elfogadását – listát kell készítenie azokról a betegségekről és állapotokról, amelyek esetén orvosilag javallott a kannabisz alkalmazása.

A törvény a hivatalos közlönyben történő kihirdetése után hat hónappal lép hatályba.

A parlament első olvasatban 2023. július 13-án, második, azaz végleges olvasatban pedig december 21-én fogadta el az orvosi kannabisz legalizálásáról szóló törvényjavaslatot.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még