Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

A brazil elnök Izraelt és az ENSZ-t bírálta

Elfogadhatatlannak és aránytalannak nevezte csütörtökön a brazil elnök az izraeli hadsereg (IDF) gázai műveleteit, valamint bírálta az ENSZ-t is, azt vetve a világszervezet szemére, hogy képtelen megoldani a világban dúló konfliktusokat.

Izrael viselkedésére nincs elfogadható magyarázat: a Hamász elleni harc ürügyével gyerekeket és nőket gyilkol le” – fogalmazott Luiz Inácio Lula da Silva Kairóban, nem sokkal Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel folytatott egyeztetése után.

Kapcsolódó tartalom

Lula később az Arab Liga ülésén is felszólalt, ahol aláhúzta, hogy Brazília elítélte a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i, izraeliek ellen elkövetett támadását, ám úgy vélte, Izrael arra adott válasza „aránytalan” volt.

Leszögezte, hogy a béke csakis a palesztin állam megalakítása révén érhető el, valamint azonnali tűzszünetet sürgetett. Bejelentette továbbá, hogy kormánya újabb támogatást nyújt az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNWRA), amely súlyos pénzzavarba került azt követően, hogy Izrael állítása szerint a mintegy 13 ezer dolgozójából 12-nek köze volt a Hamász izraeliek elleni támadásához.

Mint mondta, a dolgozók elleni vádakat alaposan ki kell vizsgálni, azonban e vádak nem béníthatják meg az egész szervezetet, valamint felszólította a többi országot, folytassák és növeljék a támogatást.

Kapcsolódó tartalom

Lula mindemellett felszólított az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) reformjára is, kiemelve, hogy a szervezetnek több állandó tagra van szüksége, továbbá szorgalmazta a vétójogok elvetését is.

„A BT állandó tagjai azok, akik a háborút szítják” – jelentette ki.

Ajánljuk még