Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Ilham Aliyev: Örményország mondjon le Azerbajdzsánnal szembeni területi követeléseiről

Nem lesz békemegállapodás, amennyiben Örményország továbbra is területi igényeket támaszt Azerbajdzsánnal szemben – jelentette ki szerdán Ilham Aliyev azeri államfő az eskütétele után a parlamentben elmondott beiktatási beszédében.

„Nyilvánvaló nem lesz békemegállapodás, ha Örményország nem vet véget területi követeléseinek velünk szemben, és nem hozza normális állapotba jogrendjét” – hangoztatta Aliyev, aki a február 7-én tartott előrehozott elnökválasztáson egymás után az ötödik mandátumát szerezte meg.

Kapcsolódó tartalom

Kijelentette, hogy továbbra is minden tőle telhetőt megtesz Azerbajdzsán területi egységének megőrzéséért. A 2003 óta hatalmon lévő államfő hangsúlyozta, hogy már több mint húsz éve élvezi az azeri nép bizalmát.

Aliyev február elsején Martin Chungonggal, az Interparlamentáris Unió főtitkárával tartott találkozóján arról beszélt, hogy Örményország függetlenségi nyilatkozatában közvetlen felhívások vannak az Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabah régió elcsatolására, illetve Azerbajdzsán területi egységének megsértésére. Mint mondta, az örmény alkotmány utalásokat is tesz erre a dokumentumra, ahogyan az ország más jogszabályai is.

Azerbajdzsán tavaly szeptemberben egynapos villámháborúval visszafoglalta az akkor még többségében örmények lakta, hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó szakadár Hegyi-Karabahot. Az azeri győzelem után a hegyi-karabahi örmény lakosság nagy része Örményországba menekült.

Kapcsolódó tartalom

A két ország korábban több háborút vívott egymással a terület feletti ellenőrzés megszerzéséért.

Ajánljuk még