Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Hamarosan újranyit a Notre-Dame – már bontják az állványzatot

| Szerző: hirado.hu
A Notre-Dame-székesegyház újjáépítésének mérföldköve, hogy kedden eltávolították a párizsi látványosság tornyát körülvevő állványzatot.

A középkori katolikus székesegyház állványzatát a napokban bontották le, így először láthatóvá vált a katedrális megújult tornya, amelyet egy aranyszínű kakas és egy kereszt díszít.

A székesegyház közelében lakó Frederico Benani az Associated Pressnek elmondta, hogy elérzékenyült az új torony láttán. „Reggel kinyithatom az ablakot. Látom a Notre-Dame-ot.

Látom a tornyot, számomra gyönyörű, és sokkal jobb mint korábban. Reményt ad nekünk

– mondta Benani.

Az ikonikus építményt 2019 áprilisában tűzvész rongálta súlyosan meg. Az új torony a legújabb mérföldkő a székesegyház korábbi dicsőségének helyreállításában.

Kapcsolódó tartalom

Az ellenálló képesség és a megújulás szimbólumaként decemberben egy új aranykakas került a torony tetejére, amelyet főnixként, lángoló tollakkal képzeltek el, jelezve a székesegyház hamvaiból való feltámadását. A restaurálási munkálatok között szerepel még egy tűzvédelmi rendszer telepítése a székesegyház tetőszerkezete alá, valamint az eredeti kereszt újjáépítése.

A Notre-Dame felújítási folyamata jó ütemben halad,

és várhatóan 2024 decemberében nyitja meg újra kapuit. A székesegyház a júliusi és augusztusi párizsi olimpia idején nem lesz látogatható, amikor a város milliókat lát vendégül a nyári játékokra.

Kapcsolódó tartalom

A székesegyház nagy részét továbbra is állványzat veszi körül, amelynek eltávolítása hetekig, ha nem hónapokig is eltarthat. A székesegyház tisztviselői szerint

csak a tornyot mintegy 70 ezer darab, összesen 600 tonnás állványzat védi.

Emmanuel Macron francia elnök öt évet tűzött ki célul a Notre-Dame helyreállítási munkálatainak befejezésére. A javítások költségbecslései 1,13 milliárd és 2,3 milliárd dollár közötti (410,5 milliárd és 835,4 milliárd forint közötti) összegre rúgtak.

Kiemelt kép: EPA/Yoan Valat

Ajánljuk még