Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Bekérették az orosz ügyvivőt Rigában a körözési lista miatt

Bekérették a lett külügyminisztériumba az orosz nagykövetség ügyvivőjét, Észtország és Litvánia pedig diplomáciai úton tiltakozott szerdán, miután a moszkvai belügyminisztérium előző nap körözést adott ki lett és észt kormánytagok ellen.

„A külügyminisztérium együttműködik az európai uniós partnerekkel, hogy globális szinten foglalkozzanak az üggyel” – tudatta a lett külügyminisztérium.

Evika Silina lett miniszterelnök szavai szerint a lett kormány törvénytelennek és politikailag motiváltnak tartja az orosz lépéseket.

„Ezek az orosz lépések szembemennek a nemzetközi jog általánosan elfogadott normáival, céljuk a múlt meghamisítása, és sértik a litván történelmi emlékezetet” – közölte a vilniusi külügyminisztérium, amely egyben azt követelte, hogy a litván politikusokat távolítsák el a listáról.

Észtország magyarázatot követel a Kremltől.

„A külügyminisztérium közölte Oroszország képviselőjével, hogy az orosz államnak ezek a lépései nem fogják megakadályozni Észtországot abban, hogy helyesen cselekedjen, és Észtország nem tesz le arról, hogy határozottan támogassa Ukrajnát”

– tudatta a tallinni diplomácia.

Az orosz belügyminisztérium kedden adott ki körözést lett és észt kormánytagok ellen. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy a listán szereplő személyek a „történelmi emlékezetet megcsúfoló döntésekért” felelősek, olyan emberek, akik „ellenséges” lépéseket tesznek mind a történelmi emlékezet, mind pedig Oroszország ellen.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz belügyminisztérium adatbázisából csak annyi derül ki, hogy a körözéseket az orosz büntető törvénykönyv alapján adták ki, de a konkrét cikkelyt nem tüntették fel a szövegben.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség bűnüldöző szervekre hivatkozva azt írta, hog

y Kaja Kallas észt miniszterelnök és Taimar Peterkop észt államtitkár ellen szovjet katonai emlékművek megrongálása miatt indult eljárás, és ennek az ügynek a keretében körözik őket. A körözési listán a kormánytagokon kívül parlamenti képviselők is szerepelnek.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) tavaly szeptemberben 170 külföldit, köztük lett, litván, észt, lengyel és ukrán állampolgárokat vádolt meg távollétükben szovjet katonai emlékművek meggyalázása és megrongálása címén. A nyomozók 16 büntetőügyben dolgoznak, amelyekben 143 esettel kapcsolatban vizsgálják a szovjet katonai hadisírok, emlékművek és emlékhelyek meggyalázását és megrongálását.

Ajánljuk még