Gyász

Elhunyt Gát György

Az amerikai belbiztonsági miniszter hivatali elmozdításáról szóló, impeachment eljárást szavazott meg az amerikai Képviselőház

Megszavazta az amerikai belbiztonsági miniszter hivatali elmozdítására irányuló eljárást a Képviselőház kedden, ami után a Szenátusban is elindul a vita Alejandro Mayorkas politikai sorsáról.

A Kongresszus alsóházában az Egyesült Államok déli határán kialakult migrációs válsághelyzet, az illegálisan érkezők rekord száma miatt kezdeményeztek úgynevezett impeachment eljárást a Biden-kormányzat határőrizetért felelős tagjával szemben a többségben politizáló republikánusok.

A hivatali elmozdításról szóló kezdeményezés a múlt héten még nem kapta meg a többséget a képviselőktől, majd kedden újra szavazásra bocsátották a kérdést, amikor szűk többséggel átment a javaslat.

Az impeachment szabályai szerint az eljárás a Szenátus előtt folytatódik, amelynek döntenie kell, hogy eltávolítják-e hivatalából a határbiztonságért is felelős belbiztonsági minisztert, Alejandro Mayorkas-t.

Kapcsolódó tartalom

A várakozások szerint nincs politikai realitása annak, hogy a demokrata többségű Szenátusban többséget kapna a miniszter menesztése. Ezt Mike Johnson, a Képviselőház republikánus elnöke is elismerte kedden, ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy „Mayorkas egy kivételes eset az Egyesült Államok történelmében, mert egyetlen miniszter sem okozott még nála több kárt az országnak”.

A képviselőházi impeachment eljárást arra alapozták a republikánus kezdeményezők, hogy Alejandro Mayorkas tudatosan figyelmen kívül hagyta a hatályos bevándorlási törvényeket, amivel rontotta a helyzetet.

Amerikai adminisztráció minisztere ellen kongresszusi döntés alapján eddig egyszer, még 1876-ban indult hivatali elmozdításról szóló eljárás.

Az Egyesült Államokba irányuló illegális bevándorlás az elmúlt három évben egyre komolyabb nagyságrendet öltött. Mexikó felől a 2023 szeptemberének végén zárult pénzügyi évben csaknem 2,5 millió embert tartóztattak fel a határon, akiknek a nagy részét rövid őrizetbe vétel után beengedték az Egyesült Államokba.

Tavaly decemberében a déli határon feltartóztatott illegálisan átlépők száma egyetlen hónap alatt meghaladta a 300 ezret, ami történelmi rekord volt.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még