Aktuális

Szentkirályi Alexandra a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje

Amerikai katonapolitikai szakértő: Az Egyesült Államok gyengeséget mutat, és ezt a stratégiai ellenfelei kihasználják

A világban tapasztalható katonai konfliktusok kialakulásában része van annak, hogy az Egyesült Államok nem használja nagyhatalmi pozícióját és erőfölényét ellenfelei visszatartásában – vélik amerikai katonai szakértők. Január végén három amerikai katona is meghalt a Közel-Keleten állomásozó egységek tagjai közül. A jelenlegi helyzetről John Venable-t, az amerikai légierő korábbi ezredesét, a Heritage Foundation vezető katonapolitikai szakértőjét Náray Balázs kérdezte a Kossuth Rádióban.  

A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza:

.


– Új fejlemény volt a Közel-Keleten, amikor január végén az első halálos áldozatokat elszenvedte az Egyesült Államok tavaly október közepe óta. Gondolja, hogy ez csak szerencse volt? Hogy eddig nem történt ilyen, a korábbi mintegy 160 támadásnak nem voltak súlyos sebesültjei? De előre látható volt, hogy ez megtörténik, illetve egy vörös vonalat léptek át az ellenfelek?

– Az amerikai erők és létesítmények folyamatos támadások alatt álltak az elmúlt hónapokban, és hihetetlen, hogy hagytuk ezt idáig elfajulni. Az ilyesmi következményekkel jár, az egyik, hogy megerősíti az ellenség elszántságát, hiszen tettére nem kap válaszlépést. A másik az áldozatok magas száma, és valóban csak idő kérdése volt, hogy ez 140–160 támadásból mikor következik be. Az újabb halálos áldozatok különösen tragikus fejlemény, és azt kell mondanom, hogy a Biden-adminisztráció politikája vezetett ide.

– Az elmúlt hónapokban a támadásokra adott amerikai válaszok kapcsán Biden elnök többször azt üzente: ne tegyék! A közeli napokban pedig a Fehér Ház azzal érvelt, hogy igenis történtek agresszív válaszlépések az irániakhoz közel álló fegyveresek ellen.

– Ezen a ponton vissza kell lépni az időben, ugyanis annak idején már az Obama-adminisztráció is hasonlóképpen járt el. Obama elnök akkoriban vörös vonalként emlegette a vegyi fegyverek bevetését Szíriában. Azt mondta, hogy ha a szíriai hadsereg vegyi fegyvert vet be, azzal átlépi ezt a vörös vonalat, és ezzel kiváltja az amerikai válaszlépéseket. Amikor ez megtörtént, Obama el is rendelte a válaszcsapást, csakhogy még azon a napon lefújta azt és visszakozott. Közben az adminisztrációja számos országot maga mellé állított különböző eszközökkel, hogy belépjen a szíriai konfliktusba. Majd amikor a tényleges katonai válaszlépés elmaradt, azzal kihúzta a szőnyeget a saját adminisztrációja és a szövetségesei alól is. Ez pedig azzal járt, hogy az augusztusi amerikai döntést követően a rá következő februárban az orosz erők megjelentek Ukrajnában, és megszállták a Krím félszigetet. Vagyis, amikor az Egyesült Államok egyik ellenfele irányába gyengeséget mutatott, akkor a másik, stratégiai ellenfele ezt kihasználta, és ennek a következményeit el kellett szenvedni.

Kapcsolódó tartalom

Ugyanez történt 2022 februárjában is, amikor Oroszország lerohanta Ukrajnát. A jelenlegi amerikai kormányzat a pontos modellje annak, amit annak idején az Obama-kormányzat tett.

A Biden-kormányzat Iránt hozza helyzetbe minden lépésével, ahogy annak idején a korábbi demokrata vezetés is tette. Hátat fordítanak, amikor támadások történnek, akkor is, ha amerikai katonák halnak meg iráni, illetve iráni befolyás alatt álló iraki csoportok miatt. Ez pedig oda vezet, hogy a támadások folytatódnak egészen addig, amíg Irán valami jelentős válaszlépésbe nem ütközik, ami tényleg arra készteti őket, hogy akcióikat leállítsák. Ha visszamegyünk a Trump-adminisztráció idejébe, emlékezhetünk, hogy az Egyesült Államok kiiktatta Kászem Szolejmánit, az iráni forradalmi gárda elit egysége, a Kudsz-brigád parancsnokát. Ez egy kőkemény lépés volt, amin az egész világ felhördült. De ugyanakkor világossá tette, hogy az elnökkel és adminisztrációjával nem lehet játszani. A jelenlegi elnök viszont nem mutat egyebet, mint gyengeséget, és a keménység egyedül szavakban nyilvánul meg.

– Most is történt azért néhány fizikai válasz, például néhány légicsapás Szíriában, ezen Irán által támogatott csoportok ellen. De Ön azt gondolja, hogy azok a lépések, amelyek mondjuk két éve még hatékony elrettentésként szolgáltak volna, ma már nem vezetnek eredményre, mert az ellenfelek megtapasztalták az amerikai kormányzat habozását, hezitálását?

– Valóban voltak amerikai válaszcsapások abban régióban, de ezek jórészt üres raktárak ellen történtek. Az ellenséges fegyvereseknek maradt idejük, hogy kiürítsék létesítményeiket, és távozzanak. Nyilvánvaló, hogy ezeknek a katonai csapásoknak semmilyen elrettentő hatása nem volt. Attól tartok, hogy Pandora-szelencéje már kinyílt, és ahhoz, hogy visszazárható legyen, sokkal komolyabb lépéseket kellene tenni annál, mint, amikre a Biden-kormányzat hajlandó.

Kapcsolódó tartalom

– Az amerikai katonai képességekről is zajlik vita, illetve azzal kapcsolatban, hogy miként lehet pótolni a katonai felszereléseket, amelyeket Ukrajnának szállítottak. Létezik az az ipari háttér és kapacitás, hogy ezt a sürgős munkát elvégezzék?

– A kapacitások egy közvetlen harc esetén teljes mértékben elégtelenek. A képességünk a katonai készletek fenntartására, az ipari kapacitásaink arra, hogy lőszer, fegyverzet és légi eszközök utánpótlását biztosítsuk egy harchoz, nagyon minimálisak. Például az F-35-ös vadászrepülők gyártósorának maximális éves kapacitása 135 darab. Ez gyakorlatilag semmi, amikor a világ igényt tart rá. A lőszerek esetében a példa még jobban szemléltethető. Egy Ukrajnában készített internetes videón láthatón, ahogy 30 másodperc alatt 30 Patriot rakétát lőnek ki. Ez alatt a fél perc alatt nagyjából az Egyesült Államok éves gyártási kapacitásának 10 százalékát felhasználják. A jelenlegi kapacitást próbáljuk bővíteni, de ha egyenrangú ellenféllel állunk szemben, még a duplája is kevés. Izrael légvédelmi rendszere egyetlen hét alatt használt fel 1200 rakétát, hogy képes legyen megvédeni a városait. Ha a kapacitásainkat a duplájára is emeljük, csupán 600 darabot tudunk majd legyártani egy év alatt. Magyarországon nemsokára megkezdi működését a Rheinmetall lőszergyára, amelyben jelentős mennyiségben állítanak majd elő tüzérségi lövedékeket. Ez egy nagyszerű dolog, de azt is látnunk kell, hogy összességében csak egy apró lépés, ha egyenrangú ellenfélről van szó. Ezt a problémát nyugaton nagyon komolyan kell kezelnünk, mindenekelőtt ki kell építenünk a pótlólagos kapacitásokat, hogy meg tudjuk védeni magunkat.

Kiemelt kép: Joe Biden (Fotó: EPA/SHAWN THEW)

Ajánljuk még