Gyász

Elhunyt Gát György

A szankciók ellenére Nyugat-Európa javában kereskedik az oroszokkal

| Szerző: hirado.hu
Miközben a német kormány nagy hangon követeli az Oroszország elleni szankciók szigorítását, szemet huny a jelentős mennyiségű nemesfém-import felett. Franciaország, Spanyolország és Belgium is megkerüli a szankciókat, tavaly rekordmennyiségű orosz cseppfolyósított földgázt vásároltak.

Olaf Scholz német kancellár gyakran követeli habzó szájjal az Oroszország elleni szankciók kiterjesztését és újak bevezetését, mondván, hogy ha a nyugati országok nem vásárolnak az oroszoktól, akkor nem lesz pénze a háborúra Vlagyimir Putyin orosz elnöknek – emlékeztet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Amikor azonban a saját érdekek is sérülnének, az agresszor már nem is annyira agresszor, az orosz zsebek megtömése pedig már nem is annyira rossz dolog a orosz–ukrán háború közepette. Legalábbis erre utal az, hogy egyes fémeket még mindig Oroszországtól szereznek be a németek.

Ez a palládiumra is vonatkozik. A nemesfémet korábban többek között fehérarany ékszerekhez, fogászathoz, elektronikához és kipufogórendszerekhez használták. Ma már elsősorban a notebookokban és okostelefonokban, valamint a megújuló energiák villamosenergia-tároló rendszereiben és azok hálózataiban, illetve az elektromos autókban használják.

A nemesfém olyannyira fontos Németország energetikai átállása szempontjából, hogy a német kormány nem vezetett be importkorlátozást az Oroszországból származó palládiumra. 2023 októberében például 480 kilogramm palládium érkezett Németországba Oroszországból – számolt be róla a V4NA a Tagesschau német hírportálra hivatkozva, amely szerint Németország rendkívüli mértékben függ Oroszországtól. A DERA német nyersanyagügynökség szerint a palládium-világkereskedelem mintegy 44 százaléka még mindig Oroszországból, 32 százaléka pedig Dél-Afrikából származik. A vanádium ugyanilyen fontos. Ezt többek között az acéliparban használják, de az elektromos autókhoz is szükség van rá. A vanádium nélkülözhetetlen a megújuló energiák gigantikus villamosenergia-tároló rendszereihez, a redoxáramlású akkumulátorokhoz. Ezek biztosítják az energiabiztonságot még nagyon nagy energiafogyasztás és szünetmentes áramellátás esetén is. A vanádium világpiacának 98 százalékát három ország adja: Kína, Oroszország és Dél-Afrika.

Kapcsolódó tartalom

Franciaország is megtömi Putyin zsebét a háború alatt. Miközben az Európai Unióban egy-két kivételtől eltekintve habzó szájjal követelik az Oroszország ellen irányuló szankciók folyamatos bővítését – mondván, hogy ki kell éheztetni az agresszor Vlagyimir Putyin elnököt –, néhány uniós ország szépen bevásárolt tavaly az orosz cseppfolyósított földgázból (LNG).

Kapcsolódó tartalom

Az Oroszországból Franciaországba irányuló cseppfolyósított földgáz-szállítások 41 százalékkal nőttek 2023 első kilenc hónapjában, az előző év azonos időszakához képest – legalábbis erről beszélt a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek Artem Sztudennikov, a külügyminisztérium európai osztályának igazgatója. 2022 végén Oroszország az orosz LNG-importnak köszönhetően az Egyesült Államok után a második földgázszállítója lett Franciaországnak. A 2023. január–szeptemberi időszakban a francia vásárlások Oroszországtól 41 százalékkal meghaladták a 2022-es év azonos időszakát – mondta Sztudennikov. Hozzátette, hogy az orosz LNG-szállítások fő fogadóhelye a Montoir de Bretagne terminál, amely 2022-ben 1,68 milliárd köbméter, 2023 első felében pedig 0,89 milliárd köbméter LNG-t kapott.

Kapcsolódó tartalom

Az Euronews korábban arról írt, hogy Oroszország továbbra is az EU második legjelentősebb LNG-kereskedelmi partnere. Az uniós országok 2023-ban az orosz LNG-export több mint felét vásárolták meg, és Kína után Spanyolország és Franciaország volt az orosz LNG második és harmadik legnagyobb vásárlója. Spanyolország 1,8 milliárd euró értékben vásárolt orosz LNG-t 2023 első kilenc hónapjában. Franciaország a második helyen áll az EU-ban, másfél milliárd euró értékben vásárolt orosz LNG-t. Utána Belgium következik, amely 1,36 milliárd euróért szerzett be cseppfolyósított földgázt – adta hírül a Magyar Nemzet.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még