Aktuális

Lovagias felajánlásnak hitte, lépcsőházában rabolták ki a budapesti asszonyt

Újabb antiszemita botrány a brit Munkáspártban

| Szerző: hirado.hu
A brit Munkáspárt kénytelen volt visszavonni támogatását egy időközi választáson induló jelöltjétől, miután a Daily Mail cikkében a politikustól származó antiszemita megjegyzéseket tárt a nyilvánosság elé. Nem ez az első antiszemita botrány a szigetország politikai életének baloldalán.

Azhar Ali munkáspárti politikust, aki azt állította, hogy Izrael „szándékosan hagyta”, hogy a Hamász október 7-én zsidókat mészároljon le, a vizsgálat lefolytatásáig felfüggesztették a pártból – írta meg a Daily Mail brit lap.

Kapcsolódó tartalom

Néhány órával korábban Keir Starmer pártelnök és csapata még kiállt Ali mellett – azt állítva, hogy egyszerűen bedőlt egy „online összeesküvés-elméletnek”, és hogy „nem jellemző” rá, hogy antiszemita lenne.

Később a Munkáspárt mégis közölte, hogy „az új információk nyomán” visszavonta a rochdale-i időközi választáson induló jelölt támogatását.

A Mail birtokába jutott egy teljes hangfelvétel, amelyen Ali Lancashire-i Munkáspárt egyik ülésén tett megjegyzései hallhatók, nem sokkal az október 7-i támadások után.

Ali a találkozón azt mondta, Izrael azért engedte meg a mészárlást, hogy háborút indíthasson Gáza ellen.

Továbbá „bizonyos zsidó körökből származó médiaszemélyeket” hibáztatott egy palesztinbarát munkáspárti képviselővel szembeni kritikák szításáért. Azt is mondta, Izrael azt tervezi, hogy „megszabadul (a palesztinoktól – a szerk.) Gázában” és „elrabolja” a föld egy részét.

Ali ezen kívül azzal dicsekedett, hogy az október 7-i támadások után megakadályozta az izraeli zászlók helyi középületekre való kitűzését.

Kapcsolódó tartalom

Egy korábbi pártelnöküket is fel kellett függeszteniük

A brit Munkáspártot 2020 áprilisáig vezető Jeremy Corbyn hírhedt volt radikálisan baloldali, egyesek szerint kommunisztikus nézeteiről, de végül nem ez, hanem a pártban elharapódzó antiszemitizmus okozta a vesztét.

A zsidóellenes nézetek olyannyira termékeny talajra hullottak Corbyn vezetése alatt a Munkáspártban, hogy a korábbi pártelnök tagságát 2020 októberében felfüggesztették, igaz, néhány hét elteltével vissza is vonták a felfüggesztést.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Sir Keir Starmer, az ellenzéki brit Munkáspárt vezére (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

Ajánljuk még