Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Tűzharcot jelentettek az örmény–azeri határról, többen meghaltak

Négy örmény katona veszítette életét, és egy megsebesült az örmény és azeri katonák között kedden kitört tűzharcban Örményország déli, Azerbajdzsánnal határos Szjunik régiójában – pontosította az örmény veszteségmérleget a jereváni védelmi minisztérium.

A tárca korábban két halottról és több sebesültről adott hírt. A tájékoztatás szerint az azeri katonák a Nerkin Hand településnél állomásozó örmény katonákra nyitottak tüzet. Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium ezzel szemben azt állította, hogy az örmény erők nyitottak tüzet azeri állásokra a határ északnyugati részén, mintegy 400 kilométerre Nerkin Handtól.

Kapcsolódó tartalom

Az azeri határőrség közleményében Örményországot okolta az incidensért, aláhúzva, hogy ők csupán „válaszoltak a provokációra”, melyet az örmény katonák hétfő este követtek el.

„A jövőbeni provokációk komolyabb következményeket vonnak maguk után”

– figyelmeztettek a közleményben.

Jereván tagadta a bakui állításokat. Ez volt az első, halálos áldozatokkal járó incidens a két dél-kaukázusi ország között, amióta tárgyalni kezdtek a több mint 30 éves konfliktust lezáró békemegállapodásról.

Az összetűzésre nem sokkal Ilham Aliyev azeri államfő újraválasztása után került sor.

Aliyev a voksok 92,12 százalékát kapta, miután Azerbajdzsán tavaly szeptemberben egynapos villámháborúval elfoglalta az akkor még többségében örmények lakta, hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, szakadár Hegyi-Karabah térségét. A villámháború után a hegyi-karabahi örmény lakosság nagy része Örményországba menekült.

A két ország korábban több háborút vívott egymással a terület feletti ellenőrzés megszerzéséért.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még