Aktuális

Férje sírjában rejtegette fiával a kábítószert az anya, a rendőrök lefülelték

Durvul az ukrán kényszersorozás: falugyűlésen támadtak a sorozótisztekre, akik szerint ezért a teljes lakosságot börtönbe kellene zárni

| Szerző: hirado.hu
Kilencven nappal meghosszabbította a hadiállapotot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Közben Kijev döntése értelmében ezentúl a nap 24 órájában kötelesek működni a hadkiegészítő parancsnokságok, hogy még több férfit vezényelhessenek a frontra. Ukrajnában nem csillapodnak a kényszersorozás körüli botrányok sem, újabb brutális felvételek kerültek fel a világhálóra.

Az M1 Híradóban bemutatott videófelvételen az látható, amint hadkiegészítős katonák és rendőrök vesznek körül egy férfit egy ungvári lakótelepen, miközben az asszonyok próbálnak a segítségére sietni. A jelenetről több felvétel is felkerült a világhálóra. A képsorok azt is megörökítik, hogy végül erőszakkal betuszkolják egy mikrobuszba és elviszik.

Az eset hatalmas felháborodást váltott ki Kárpátalján, ahol eddig ritkán volt példa ilyenre.

Kapcsolódó tartalom

Dél-Ukrajnában ugyanakkor mindennaposnak számít, hogy az embereket elhurcolják az utcáról. Arra is volt példa, hogy valaki egy fára menekült a hatóságok elől.

A nyugat-ukrajnai Koszmacsaban lincselés is történt. A felháborodott helyiek először egy autóban ülő nőről gondolták azt, hogy a hadkiegészítő munkatársa, később pedig

a falugyűlésen támadtak rá a hadsereg képviselőire. Azt kiabálták: ne hurcoljanak el több férfit, menjenek inkább ők harcolni!

Egy volt ukrán parancsnok úgy reagált: az egész falut börtönbe kellene zárni a történtek miatt.

Kapcsolódó tartalom

„Mindenkit vizsgálati fogságba kell helyezni, börtönbe az egész faluval. Nyilvános bíróságot kell felállítani és akkor soha többet nem látunk ilyen eseteket. Ha finoman viselkedünk, még több ilyen eset lesz, és a hadseregnek kell majd rendet raknia. De nagyon nem szeretnénk, ha Koszmacs községet a sereg úgy tisztítaná meg, mint az ellenséges területeket” – nyilatkozta Jevhen Dikij a félkatonai szervezet volt zászlóaljparancsnoka.

Közben az ukrán kormány lehetővé tette a hadkiegészítő parancsnokságok számára, hogy ezentúl éjjel-nappal toborozzanak.

Az intézkedést azzal magyarázzák, hogy a fronton is egész nap harcolnak a katonák, és folyamatosan szükség van az utánpótlásra.

Kapcsolódó tartalom

„A kormány eleget tesz a hadkiegészítők kérésének, hogy azok ne reggel 9-től este 6-ig legyenek nyitva, mert a háborúban sincs szünet. Meg akarjuk szüntetni a szakadékot: nincs olyan, hogy valaki csak bizonyos ideig dolgozik, míg a fronton a hét minden napján 24 órában megy a harc” – mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki főtanácsadója.

A múlt héten első olvasatban elfogadott mozgósítási törvény értelmében,

aki a jövőben nem jelenik meg a hadkiegészítő parancsnokság előtt, az bankszámla- és jogosítvány-letiltással, de akár vagyonelkobzással is számolhat.

Ez a külföldre menekült sorkötelesekre is vonatkozik.

Kapcsolódó tartalom

„Annak a férfinek, aki elhagyta Ukrajnát, a vagyonát, a házát le fogják foglalni.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy fog ez kinézni, de előbb bíróság lesz, majd jönnek a végrehajtók, akik úgy fognak eljárni, mint azokkal, akik nem fizetik a közüzemi számlákat. Ezek után el kell gondolkodnia mindenkinek, aki elkerüli a mozgósítást” – mondta Andrij Prihogyko ismert ukrán ügyvéd.

Kapcsolódó tartalom

Kijev tavasszal félmillió főt akar mozgósítani, azonban a szakértők szerint, anyagilag ennek a létszámnak mindössze a felét lenne képes csak fenntartani. A szigorítások elől pedig egyre több férfi menekül a zöldhatáron keresztül az Európai Unióba.

Kiemelt kép: Hirado.hu grafika

Ajánljuk még