Időjárás

Esővel vonul át a hidegfront, térképen mutatjuk, milyen idő várható

Az EU 5,5 millió euróval növeli az örmény menekültek humanitárius segélyezését

Az Európai Bizottság további 5,5 millió eurós (mintegy 2,1 milliárd forint) humanitárius segélyt biztosít a Hegyi-Karabah régióból kitelepített, vagy a lakóhelyüket elhagyni kényszerült örmények támogatására – jelentette be a brüsszeli testület kedden.

Az uniós bizottság közleménye szerint az uniós humanitárius finanszírozás a Hegyi-Karabahból Örményországba menekült örményeket és a befogadó közösségeket segíti majd.

Kapcsolódó tartalom

A támogatásból 4 millió euró jut arra, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő örmények rendszeres készpénz-átutalást és utalványokat kapjanak, segítve ezzel az alapvető szükségleteik fedezését. A finanszírozásból a maradék 1,5 millió euró a karabahi menekülteket befogadó közösségek ellenálló képességének javítását szolgálja az esetleges humanitárius válságokkal szemben.

Az EU humanitárius partnerein keresztül arra törekszik, hogy támogassa a rászoruló embereket az élelemhez, az egészségügyi ellátáshoz, a mentális egészségügyi szolgáltatásokhoz és a védelemhez való hozzáférésben – emelte ki az Európai Bizottság.

A közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki hangsúlyozta: ez az első tél azon karabahi örmények ezrei számára, akik tavaly ősszel kényszerültek Örményországba menekülni. Az új, 5,5 millió eurós támogatással az EU tovább akarja erősíteni a humanitárius segítségnyújtást a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő karabahiak számára azáltal, hogy hozzáférést biztosít számukra az alapvető szolgáltatásokhoz – mondta az uniós biztos.

Kapcsolódó tartalom

A támogatás az Európai Bizottság által a karabahi örmények szeptemberi, tömeges elvándorlására válaszul tavaly ősszel bejelentett 12,2 millió eurón felül érkezik – tették hozzá.

Az örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja óta vita tárgya volt Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával megvívott háború eredményeként szakadt el, amelyben 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. A terület hivatalosan Azerbajdzsán része, és az elmúlt évtizedekben folyamatosak voltak a villongások Hegyi-Karabah miatt Azerbajdzsán és Örményország között. Azerbajdzsán 2020-ban jelentős területeket szerzett vissza a területébe ékelődő szakadár terület körül, és végül 2023 szeptemberében egynapos villámháborúval szerezte vissza az ellenőrzést Hegyi-Karabah fölött. Az azeri katonai műveletet követően a mintegy 120 ezer lakosú Hegyi-Karabahból szinte mindenki elmenekült.

Ajánljuk még