Aktuális

Autós üldözés az Üllői úton, videón a hajsza: négy piroson is áthajtott a rendőrök elől menekülő ittas ámokfutó

Sok halálos áldozata van a rafahi izraeli légitámadásnak

Legkevesebb 50, más források szerint csaknem 100 halálos áldozata van a Gázai övezet déli részén lévő Rafah ellen hétfőre virradóra intézett izraeli légitámadásnak.

Asraf al-Kidra, a gázai egészségügyi minisztérium szóvivője a sajtónak azt mondta, egyelőre 48 halottról tudni, a WAFA palesztin hírügynökség azonban mintegy 100 halottról – köztük sok nőről és gyerekről – adott hírt.

A hírügynökség értesülései szerint

az izraeli hadsereg körülbelül 40 csapást hajtott végre az egyiptomi határnál lévő város és környéke ellen, miközben folyamatosan ágyúzta a térséget.

A légicsapást a palesztin külügyminisztérium elítélte. A tárca az X-en közzétett közleményében azt vetette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szemére, hogy „nem a győzelem, csupán a bosszú hajtja”, a műveletek pedig nincsenek összhangban a nemzetközi joggal.

Kapcsolódó tartalom

Mindeközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz hétfőn ismét tűzszünetet sürgetett a felek között, és aggodalmát fejezte ki a Rafahot elleni műveletek miatt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Gázai övezet 36 kórházából 15 „részlegesen vagy csak minimálisan” képes ellátni feladatait, hozzátéve, hogy a segélymunkások „a tőlük telhető legtöbbet megteszik, lehetetlen körülmények között”.

Elmondta azt is, hogy

a mostanáig célba juttatott orvosi segélyek „csak csepp a tengerben”, és a szükségletek minden nap egyre nőnek.

Az ENSZ adatai szerint az övezetben élők több mint 85 százaléka menekült el a harcok kezdete óta és minden ötödik gyerek vált súlyosan alultáplálttá.

Ajánljuk még