Aktuális

Németh Nándor olyat tett, amit magyar úszó még soha: vb-érmet nyert 100 gyorson

Jól vannak a kiszabadított izraeli túszok, már a rokonaik is meglátogatták őket

| Szerző: hirado.hu
Túszokat szabadított ki az izraeli hadsereg hétfő hajnalban Rafahban. A két férfit négy hónappal ezelőtt rabolták el a Hamász fegyveresei. A túszmentőakciót nagyszabású légitámadás előzte meg. Palesztin források szerint a bombázásoknak legkevesebb ötven halottja és több száz sebesültje van.

Katonai helikopter szállt le hétfő hajnalban a Tel-Avivhoz közeli Sába kórháznál azzal a két tússzal, akiket az izraeli hadsereg éjjel szabadított ki Rafahban. A hatvanéves Fernando Simon és a hetvenéves Louis Hare négy hónapig voltak a Hamász foglyai.

A védelmi erők és a terrorelhárító csoportok közös erőfeszítésének köszönhetően sikerült hazahoznunk Louist és Fernandot, akiket a Hamász még október hetedikén rabolt el az otthonukból. Ez egy összetett mentőakció volt Rafah szívében, amihez a terrorelhárítási hírszerzés adott információt” – számolt be a sikeres műveletről Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

A kórház vezetése szerint a kiszabadított túszok jó állapotban vannak.

Kapcsolódó tartalom

Az előzetes felmérések alapján az állapotuk jónak tűnik, de a fogságban töltött hosszú idő miatt több vizsgálaton át kell esniük” – nyilatkozta Jáel Frenkel Nir, a Sába kórház igazgatóhelyettese.

A két férfit közben a rokonok már meglátogatták.

Amikor megláttuk őket, majd kiugrott a szívünk a boldogságtól. Leírhatatlan boldogsággal töltött el minket, hogy négy hónap után végre újra láthattuk a szeretteinket. Úgy tűnik, jól vannak, de ezt most még nehéz megítélni, biztosan nehéz napok, hetek állnak előttünk a történtek feldolgozásában” – mondta Edan Begerano, az elhurcoltak egyik rokona.

A Gázai övezetben élők más szemszögből élték meg az éjszakai eseményeket. Rafah lakói sorozatos izraeli légitámadásokról számoltak be. A mentők megállás nélkül szállították a sérülteket a közeli kórházakba. Palesztin források szerint a túszmentési műveleteket kísérő bombázásoknak ötvennél is több halálos áldozata és több száz sebesültje van.

Egyetlen óra alatt több, mint ötven sérültet kaptunk és folyamatosan jönnek még. Sokan kritikus állapotban vannak, de mi egyszerűen nem tudunk ennyi embert ellátni, ezért tovább küldjük őket az európai partnereinknek, remélve, hogy ők tudnak segíteni rajtuk” – mondta egy orvos.

Kapcsolódó tartalom

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője hétfő reggel ismételten azonnali tűzszünetre szólított fel.

A térség 36 kórházából csak 15 üzemel, azok is csak részlegesen. Az egészségügyi dolgozók lehetetlen körülményekkel néznek szembe. A Rafah bombázásáról szóló híreket különösen aggasztónak találom – fogalmazott Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap ismételten kiemelte: Izrael biztonsága csak akkor garantálható, ha a zsidó állam a jövőben a Gázai övezetet és Ciszjordániát is katonai ellenőrzés alatt tartja.

A kormányfő szerint ehhez elkerülhetetlen, hogy erőik Rafahot is megtisztítsák a terroristáktól.

Kapcsolódó tartalom

Az egyiptomi határon fekvő városban és környékén jelenleg egy és másfél millió közötti palesztin tartózkodik, akiknek már nincs hova tovább menekülniük. Az Egyesült Államok és több más ország vezetése szerint, ha az izraeli offenzíva nem áll meg Rafah előtt, az helyrehozhatatlan humanitárius katasztrófát idéz elő.

Kiemelt kép: Egy férfi az egyik kiszabadított túsz képe előtt, 2024. február 12-én. (Fotó: Amir Levy/Getty Images)

Ajánljuk még