Aktuális

Olyat tett Szoboszlai edzője, amit korábban soha senki

Európának növelnie kell védelmi képességeit Donald Tusk szerint

Lengyelországnak és Németországnak közösen kell erőfeszítéseket tennie annak érdekében, hogy Európa növelje védelmi képességeit – jelentette ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök Berlinben, ahol hétfőn megbeszélést folytatott Olaf Scholz német kancellárral.

A lengyel kormányfő hangsúlyozta, hogy Európának és az Egyesült Államoknak szoros védelmi együttműködésben kell maradnia. Leszögezte, hogy a NATO-tagállamoknak növelniük kell védelmi kiadásaikat, mert ez a szövetség tagjainak közös érdeke, függetlenül attól, mit mond erről Donald Trump volt amerikai elnök, aki az elmúlt hétvégén egy kampányrendezvényen arról beszélt: az Egyesült Államoknak adott esetben nem kellene megvédenie egy esetleges orosz támadástól azokat a NATO-tagországokat, amelyek nem költenek eleget védelemre.

Kapcsolódó tartalom

Olaf Scholz kijelentette, hogy a NATO segítségnyújtási garanciájának bármiféle relativizálása „felelőtlen és veszélyes”. Leszögezte, hogy Németország védelmi kiadási költségei idén elérik GDP-je két százalékát, amint ezt a NATO célul határozta meg tagjai számára, és ez a jövőben is így lesz.

Ajánljuk még