Aktuális

Németh Nándor olyat tett, amit magyar úszó még soha: vb-érmet nyert 100 gyorson

Baku aggodalmát fejezte ki az Európai Unió örményországi megfigyelő missziója miatt

Az azerbajdzsáni külügyminisztériumba kérették Peter Mihalkót, az Európai Unió nagykövetét, akinek kifejezték Baku aggodalmát az EU örményországi megfigyelő missziója miatt – közölte a tárca sajtószolgálata hétfőn.

A közlemény szerint „ismételten tudatták” az EU diplomáciai képviselőjével, hogy aggodalmat vált ki az örményországi uniós missziónak az eredetileg elfogadott megállapodásokkal ellentétes tevékenysége. A tárca szerint a missziót, amelynek a nyilatkozatok szerint a regionális stabilitáshoz való hozzájárulás, valamint a Baku és Jereván közötti bizalomépítés a feladata, Azerbajdzsán elleni propagandaeszközként használják fel.

Kapcsolódó tartalom

A közlemény szerint a tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy a misszió lehetővé teszi uniós tisztségviselőknek, illetve nem hivatalos európai küldöttségeknek, hogy a határ menti régiókba utazzanak, és ezeket az utazásokat „kivétel nélkül Azerbajdzsán és az azerbajdzsániak elleni alaptalan gyűlöletkeltésre használják fel”.

A külügyminisztérium szerint ennek a diplomáciai eljárásnak az alkalmazása, amikor az azeri-örmény határ teljes egészében korábban nem látott nyugalom a jellemző, és mind Azerbajdzsán, mind Örményország komoly intézkedéseket hoz a bizalomépítés érdekében, nagyfokú aggodalomra ad okot.

A bakui külügyminisztérium felszólította az EU-t, hogy hozza meg a szükséges intézkedéseket annak biztosítására, hogy a misszió tartózkodjon az Azerbajdzsán szuverenitása és területi épsége elleni, valamint a legitim biztonsági érdekeire bármilyen módon befolyással bíró tevékenységtől.

Kapcsolódó tartalom

A több mint százfős EU-misszió tavaly február óta tartózkodik az Azerbajdzsánnal szomszédos Örményországban, az unió külügyminiszteri tanácsa decemberben döntött a létszám 209 főre emeléséről.

Ajánljuk még