Aktuális

Szexuális erőszak miatt elrendelték egy ukrán férfi letartóztatását

Antiszemitizmus Svájcban: zsidók nem bérelhetnek sporteszközöket egy davosi sípályán

| Szerző: hirado.hu
Felháborodást váltott ki a svájci zsidó közösségben, hogy Graubünden kanton fővárosában, a világgazdasági fórumáról híres Davosban az egyik sípálya üzemeltetője félreérthetetlen módon közölte: zsidó turisták nem bérelhetnek tőlük szánkókat, síléceket és más sporteszközöket. A Svájci Zsidó Hitközségek Szövetsége feljelentést tesz az ügyben rasszizmus miatt.

A Davos környékén üzemelő Pischa-hegyi vasút ajtajára héberül írt feliratot ragasztottak, amelyből világosan kiderül, hogy a zsidó vendégek nemkívánatosak a környéken. Az A4-es lapról készült fotó megjelent az X közösségi médiaplatformon is.

„Különféle, rendkívül bosszantó incidensek, köztük egy szánkó ellopása miatt nem adunk többé bérbe sporteszközöket zsidó testvéreinknek” – áll a héberül írt üzenetben.

„Ez minden eszközre vonatkozik, így a szánkókra, a hódeszkákra, a sílécekre és a hótalpakra is. Köszönjük megértésüket!”

Kitart a kirekesztés mellett a sípálya üzemeltetője

A Pischa-hegyen található étterem és a hozzá tartozó sí- és szánkópálya fenntartója kiállt a közlemény mellett. „Nem akarjuk tovább ezt a mindennapos nyűgöt, ezért élünk a jogunkkal, hogy eldöntsük, ki bérelheti és ki nem bérelheti az eszközeinket” – mondta az egyik üzemeltető a 20 Minuten svájci hírportálnak. A tulajdonos szerint a zsidó vendégek több alkalommal nem vitték vissza a tőlük bérbe vett szánkókat és más sportfelszereléseket, amelyeket jó esetben később megtaláltak kint, a pályán.

A vállalkozás ugyanakkor igyekszik elhatárolódni az antiszemitizmus vádjától.

„Annak, hogy nem akarunk többé együttműködni velük, semmi köze a hithez, a bőrszínhez (…) hanem csak ahhoz, hogy nincs kedvünk a napi szintű veszekedéshez és súrlódásokhoz” – áll a közleményben.

Kapcsolódó tartalom

Feljelentést tesznek a svájci zsidó hitközségek

Reto Branschi, a davosi régió turizmusáért felelős vállalat vezérigazgatója elzárkózott a közleménytől. „Ez nem tükrözi a desztináció és a városunkban működő turisztikai szolgáltatók hozzáállását” – mondta. A svájci Blick hírportálja szerint ugyanakkor már korábban is előfordult, hogy Branschi negatívan beszélt egyes zsidó turisták viselkedéséről.

Jonathan Kreutner, a Svájci Zsidó Hitközségek Szövetségének főtitkára megdöbbent a hír hallatán.

„Még, ha a vállalkozásnak vannak is rossz tapasztalatai, ez nem ok arra, hogy általánosítsanak.

Feljelentést fogunk tenni rasszizmus bűncselekmény miatt” – mondta a főtitkár a 20 Minutennak.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. A képen: védőmaszkot viselő sízők a svájci Alpokban fekvő Verbier-ben, 2020. október 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Keystone)

Ajánljuk még