Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Törökország is csatlakozott az embercsempészet megfékezésére létrehozott Nyugat-Balkán munkacsoporthoz

Törökország is csatlakozott az embercsempészet megfékezésére létrehozott Nyugat-Balkán munkacsoporthoz, Ankarával a bűnügyi rendőrségi hálózat kulcsfontosságú szereplőre tett szert, hiszen ez az ország a nemzetközi embercsempészet jelentős részének kiindulópontja – közölte vasárnap az osztrák belügyminisztérium az APA hírügynökséggel.

Gerhard Karner belügyminiszter kijelentette, hogy „a csempészmaffia” elleni fellépés nemzetközi együttműködést igényel. „Ausztria a határokon átnyúló együttműködésben a bécsi koordinációs irodán keresztül élszerepet játszik. Csak tavaly, dacára annak, hogy felével kevesebb menedékkérelmet nyújtottak be, 725 embercsempészt vettek őrizetbe” – hangsúlyozta Karner.

Az Ausztria által létrehozott munkacsoport része az embercsempészet ellen harcoló nemzetközi koordinációs irodának (Joint Operational Office). Az osztrák tárcavezető kiemelte, hogy Bécs fontos információs központtá vált és vezető szerepet tölt be az illegális bevándorlás elleni küzdelemben a Nyugat-Balkánon.

Kapcsolódó tartalom

A munkacsoport fő feladat a hatékonyabb fellépés az embercsempészekkel szemben, nemzetközi hálózatot alkotva a gyorsabb információmegosztás, illetve szükség esetén személyzet, tanácsadás vagy műszaki eszközök biztosításával.

A munkacsoporthoz tartozó 27 országban ennek érdekében egy éjjel-nappali szolgálatot is létrehoztak, valamint egy gyorsreagálási mechanizmust, amelynek keretében rövid távú támogatást tudnak nyújtani az embercsempészettel kapcsolatos ügyek feldolgozásához helyben.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még