Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

II. Abdalláh jordániai király részt vett segélyszállítmányok légi célba juttatásában Gázában

II. Abdalláh jordániai király részt vett segélyszállítmányok légi célba juttatásában a Gázai övezetben – közölte vasárnap az al-Mamlaka jordániai televízió.

A közzétett videófelvételen az uralkodót lehetett látni katonai egyenruhában egy katonai gép fedélzetén a jordániai légierő legutóbbi ilyen jellegű bevetésén, amelynek keretében égetően szükséges orvosi ellátmányt dobtak le a Jordánia által üzemeltetett tábori kórházaknak a palesztinok lakta térségben.

Az állami média szerint a legutóbbi ilyen akció február 6-án volt. Az Izraellel szomszédos királyság légi úton juttat el a Gázai övezetbe segélyeket, amelyeket aztán a két egészségügyi intézményen keresztül osztanak szét.

Jordánia eddig 11 légi ledobást hajtott végre, ezekből kettőt a francia és a holland légierővel közösen.

II. Abdalláh, aki nyomatékosan követeli Izrael katonai műveletének befejezését, csütörtökön indult nyugati országok fővárosaiba, hogy azonnali tűzszünetet szorgalmazzon a gázai övezeti háború ügyében. Joe Biden amerikai elnök február 12-én fogadja őt Washingtonban.

Kapcsolódó tartalom

Az ammáni vezetésnek sikerült rábeszélnie Izraelt, hogy engedélyezze az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) segélyeit Jordániából a Gázai övezetbe egy másik szárazföldi útvonalon keresztül, tehermentesítve ezzel a rafahi határátkelőt.

Jordánia attól tart, hogy a gázai övezeti háború eszkalációja fegyveres zsidó telepesek erőszakhullámába csaphat át Ciszjordániában,

ami palesztinok tömeges menekülthullámát válthatja ki a Jordán folyó túlpartjára.

Kiemelt kép: II. Abdalláh jordániai uralkodó (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Ajánljuk még