Gyász

Elhunyt Gát György

Egyre nagyobb a botrány a Joe Biden mentális képességeit vitató jelentés miatt

Egyre nagyobb a botrány a Joe Biden mentális képességeit is vitató jelentés miatt. A Fehér Ház az Egyesült Államok főügyészét hibáztatja, amiért engedélyezte, hogy a héten megjelent elemzésben az amerikai elnök emlékezőképességét megkérdőjelező kijelentések is szerepeljenek. Donald Trump szerint felháborító, hogy Joe Bident a memóriazavarára hivatkozva nem akarják bíróság elé állítani.

A héten került nyilvánosságra a Joe Biden otthonában jogtalanul tárolt, titkosított dokumentumokról szóló jelentés. Az elemzésből az is kiderül, hogy az amerikai elnök súlyos emlékezetkiesésekkel küzd.

Kapcsolódó tartalom

Nagy botrányt kavart, hogy a vizsgálatot vezető ügyész indoklása szerint az elnök éppen azért nem elszámoltatható a nemzetbiztonságra érzékeny dokumentumok visszatartása miatt, mert a bíróságon egy szimpátiát ébresztő, jószándékú, memóriazavaros öregemberként tűnne fel.

„Mint tudják, én győztem meg Szíszi mexikói elnököt, hogy nyisson humanitárius folyosót Gázába” – mondta az egyiptomi elnököt mexikóinak nevező Joe Biden percekkel azután, hogy újságíróknak azt állította: nincs baj az emlékezőképességével.

Sokan aggasztónak találják, hogy a világ legerősebb hatalmának élén egy láthatóan csökkent képességű idős ember áll.

Kapcsolódó tartalom

„Egy bizonyos kor felett az ember már nem tud olyan koncentrált lenni, az elnöki pozíció pedig rengeteg kötelezettséggel jár és sok figyelmet igényel” – mondta egy atlantai férfi.

Az elnök a kínos csütörtöki megszólalása óta nem nyilatkozott az ügyben. Sajtóhírek szerint a Fehér Ház az Egyesült Államok főügyészét hibáztatja, amiért engedélyezte, hogy a jelentésben az elnök mentális állapotára vonatkozó kijelentések is szerepeljenek.

De nemcsak az elnöki irodának van problémája a jelentéssel. Donald Trump korábbi amerikai elnök szerint felháborító, hogy vele ellentétben Joe Bident nem akarják felelősségre vonni.

„Vele ellentétben nekem jogomban állt magamnál tartani a minősített iratokat. De tudják, mit?

Ha választhatnék, inkább állnék bíróság elé, mint hogy ne tartsanak beszámíthatónak”

– mondta Donald Trump, aki szerint az ügy rámutat az amerikai igazságszolgáltatást átszövő korrupcióra.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága májusban tervezi tárgyalni Donald Trump ügyét. A korábbi elnök azzal érvel, hogy az úgynevezett elnöki nyilvántartási törvény védelme alatt áll, így a hivatali ideje alatt keletkezett dokumentumok az ő tulajdonát képezik, ezért nem köteles azokat visszaszolgáltatni.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt képen: Joe Biden 

Ajánljuk még