Aktuális

Szexuális erőszak miatt elrendelték egy ukrán férfi letartóztatását

Diszkó a Canterbury katedrálisban: a hívek tiltakoznak

| Szerző: hirado.hu
Az épület előtt összegyűlt keresztény hívők tüntetésétől kísérve, nem törődve írásbeli tiltakozásukkal sem, csütörtökön és pénteken is több ezer fős úgynevezett csendes diszkót tartottak Justin Welby érsek jóváhagyásával a híres kenti Canterbury katedrálisban. Bár a katedrális részéről a közösségi médiában lelkendeztek a „fantasztikus hangulat” miatt, a rendezvény igencsak vegyes fogadtatásra talált.

Miközben színes fényekben fürödve, világító pálcikákat szorongatva és fejhallgatót viselve, amely közvetlenül a fülükbe fújta a 90-es évek zenéjét,

több százan táncoltak csütörtökön a kenti Canterbury katedrálisban

keresztény tüntetők az éjszakába nyúlóan a diszkó leállítását követelték az anglikán püspökség székhelye előtt – adta hírül csütörtökön a CNN.

Éjszakai klub a keresztény központból

A canterburyi katedrálist 597 körül kezdték építeni, és

a világörökség részét képezi.

Ám a gyönyörű templombelső csütörtök este inkább hasonlított egy ’90-es évekbeli éjszakai klubra, mint egy tiszteletre méltó istentiszteleti helyre – számol be a Breitbart.

Kapcsolódó tartalom

A kenti canterburyi katedrális Anglia egyik legrégebbi és leghíresebb keresztény központja, a canterburyi anglikán püspökség székhelye. Amint azt Geoffrey Chaucer Canterbury mesék című művéből is tudjuk,

a katedrális annak megépítése óta fontos zarándokhely.

Itt gyilkolták meg Becket Szent Tamás püspököt (a politikusok védőszentjét), canterbury érseket II. Henrik király zsoldosai. 

Megy a dizsi, ömlik a pénz

A csendes diszkó lényege, hogy a zene nem hangfalakból, hanem fejhallgatón keresztül szól – így a rendezvénye akár két DJ is játszhat egyszerre különféle típusú zenéket. Az esemény ettől még nem csendes: a résztvevők természetesen kiáltoznak, sikítoznak, zajongnak.

A katedrális a közösségi médiában lelkesedik „fantasztikus hangulatért”.

A székesegyház szóvivője a CNN-nek azt mondta, hogy „elsöprően pozitív a visszhang”, hozzátéve, hogy az eseményekre órák alatt elkelt 3000 jegy. Mint azt az amerikai hírtelevízió ismertette, a Spice Girls, a Vengaboys és Eminem zenéjére táncoltak a vendégek.

Tiltakoznak a hely „meggyalázása ellen”

Péntek délutánra már 1700-an írták alá azt a petíciót, amelyben a rendezvény ellen tiltakoztak a hívők, felszólítva Justin Welby érseket, hogy „ne gyalázza meg ezt a szent helyet” a diszkóval.

A petíciót szervező Cajetan Skowronski, az érsekhez intézett üzenetében aláhúzta: „Ez nem fogja közelebb vinni a fiatalokat Krisztushoz! Inkább azt az üzenetet küldi, hogy Krisztus és az ő egyháza, és minden igazság, szépség és jóság, amit kínál, jelentéktelen. Hogy a szórakozás jobban megérdemli a figyelmünket, mint Isten. Hogy

a keresztények nem veszik komolyan a hitüket és a szent helyeket”

– emelte ki a The Guardian.

Bár Skowronski arra szólított fel: „Tegyük a katedrálist ismét az ima házává!”, szavai – egyelőre süket fülekre találtak.

Szélsőséges kisebbség?

Skowronski a Kent Online című helyi lapnak elmondta: „Bár a dékán (Canterbury dékánja, David Monteith – a szerk.) tiszteletben tartotta a tiltakozáshoz való jogunkat, elutasító volt a petíciónkkal szemben, azt állítva, hogy mi egy szélsőséges kisebbség vagyunk.”

A katedrális előtt tilatkozó tüntetők az épület előtt,

az esőben állva egyházi énekeket énekeltek a diszkó-rendezvény alatt

– tudósított a Kent Online. A helyi lapnak a demonstráció résztvevői elmondták: nem akarnak „alkoholos tombolást az Eminem zenéjére Isten házában”.

„Szent Ágoston (Canterbury Szent Ágoston, „az angolok apostola”, aki Kentben Kr. u. 597-ben kötött ki társaival – a szerk.)

itt szállt partra közel 1500 évvel ezelőtt, és ma este rave lesz odabent”!

– háborgott az egyik tüntető, Tom Alberto.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Chase Stevens/Las Vegas Review-Journal)

Ajánljuk még