Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Fentanilos halálesetek: az áldozatok szülei megkérdőjelezik Zuckerberg bocsánatkérésének hitelességét

| Szerző: hirado.hu
Ellentmondásos reakciókat váltott ki, hogy Mark Zuckerberg, a Meta (Facebook) vezérigazgatója a szenátus igazságügyi bizottsága előtt bocsánatot kért – pontosabban sajnálatát fejezte ki – amiatt, hogy fiatalkorúak haltak meg a közösségi hálón megrendelhető fentaniltól, miközben a tudatában sem voltak annak, mit vásárolnak. Az áldozatok szülei vitatják a bocsánatkérés tényét.

A közösségi média biztonságának szószólója

arra ösztönzi a szülőket, hogy ébredjenek föl

és vegyék kezükbe az internethasználatot, ne dobják a gyeplőt a gyerekek közé – erre buzdította nézőit a napokban a Fox News.

Elővették a közösségi oldalak vezérigazgatóit

Az amerikai hírtelevízióban a közösségi média biztonságának egyik szószólója hangsúlyozta, hogy a szülőknek fel kell lépniük, és „kapuőrökként” kell felügyelniük, hogy gyermekeik hogyan használják az internetes oldalakat. „Oda kell figyelnünk, mi történik a gyerekeinkkel, már tényleg itt az ideje felébredni!” – jelentette ki Melanie Hempe, a ScreenStrong alapítója a Fox News Digitalnak.

Kapcsolódó tartalom

A konzervatív amerikai hírcsatorna felidézi: a múlt héten a törvényhozók

több közösségi oldal vezetőjét faggatták

a közösségi média veszélyeiről egy heves hangulatú szenátusi meghallgatáson.

A Meta, a TikTok, az X, a Snap és a Discord vezérigazgatói a szenátus igazságügyi bizottsága előtt tettek tanúvallomást egy meghallgatáson, amelynek középpontjában az állt, hogy milyen felelősséget kell viselniük a platformoknak, ha

tudatosan vagy tudtukon kívül káros, különösen kiskorúakat célzó vagy kihasználó tartalmakat fogadnak.

„… nem kellene”

A meghallgatás során a Meta (Fcebook) vezérigazgatója, Mark Zuckerberg meglepetésszerűen bocsánatot kért a hallgatóság tagjaitól, miután Josh Hawley republikánus szenátor nyomást gyakorolt rá.


A hallgatóság soraiban sokan olyan, nemrég elhunyt fiatalok barátai és családtagjai voltak, akik

tudtukon kívül fentanilt vásároltak a közösségi médián keresztül és meghaltak,

vagy a közösségi média káros tartalma miatt étkezési zavarok károsították őket, illetve akik a közösségi oldalak tartalmainak hatására követtek el testi épségüket károsító cselekedeteket, vagy öngyilkosság áldozatai lettek.

Zuckerberg felállt a helyéről, és egyenesen azt mondta a közönségnek:

„Sajnálom mindazt, amin keresztülmentek. Senkinek sem kellene átélnie azokat a dolgokat, amiket az önök családjai elszenvedtek.”

Hozzátette, hogy cége továbbra is befektet a felhasználók védelmét célzó erőfeszítésekbe.

Hiányolt bocsánatkérés

Sok szülő és hozzátartozó a teremben nem volt elégedett Zuckerberg bocsánatkérésével. „Nem valamiféle elfogadásról van itt szó! Ez erőltetett volt” – mondta Christine McComas a Fox & Friends Weekend című műsorában vasárnap.

McComas a múlt heti meghallgatáson tizenéves lánya, Grace tiszteletére vett részt, aki

öngyilkos lett, miután szexuális kizsákmányolás és internetes zaklatás áldozatává vált.

„Szürreális volt, hogy egyáltalán ott lehettem. És nem történt bocsánatkérés! Arról van szó, hogy a gyerekek veszélyben vannak. Az amerikai gyermekeknek védelemre van szükségük a közösségimédia-platformok különböző működési módjaitól!” – jelentette ki az elhunyt lány édesanyja.

Kiemelt kép: Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója a szenátus igazságügyi bizottságának a gyermekek online szexuális kizsákmányolással szembeni védelméről szóló meghallgatásán a Dirksen irodaházban Washingtonban 2024. január 31-én (Fotó: MTI/EPA/Tasos Katopodis)

Ajánljuk még