Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

Utakat, vízvezetékeket tett tönkre a hömpölygő láva Izlandon

Péntekre csillapodott a Sylingarfell tűzhányó aktivitása a csütörtöki vulkánkitörés után, de a felszínre tört láva utakat és vezetékeket rongált meg a Reykjanes-félszigeten.

A Sylingarfell tűzhányó csütörtök hajnalban tört ki, december óta már ez volt a harmadik eset a Reykjavíktól délre fekvő régióban.

Kapcsolódó tartalom

A félsziget egyes részein a lávafolyam megrongálta az utakat és a melegvízellátást biztosító csővezetékeket is. A melegvízszolgáltatás hiányában pénteken számos iskola, óvoda, múzeum és más közintézmény is zárva maradt a mínusz 8 Celsius-fokos hidegben.

Katrin Jakobsdottir izlandi miniszterelnök a RUV közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy reményei szerint a melegvízellátás már pénteken helyreállhat. Hozzátette, hogy az ivóvízellátás és az áramszolgáltatás zavartalan.

Az izlandi meteorológiai hivatal által közzétett műholdfelvételek szerint a csütörtöki kitörést követően a lávafolyam mintegy 4,5 kilométert tett meg, nagyjából ötszáz méterre megközelítve a turisták körében népszerű Kék Lagúna geotermikus fürdőt. A fürdőhelyet még csütörtökön kiürítették, és pénteken is zárva maradt.

Kapcsolódó tartalom

Korábban átlagosan minden negyedik-ötödik évben volt példa vulkánkitörésre a szigetországban. Izlandon összesen harminchárom aktív vulkánrendszer található, amelyek évente több millió turistát vonzanak a szigetre.

Ajánljuk még