Időjárás

Kettészakad ma az ország – térképen mutatjuk, milyen idő várható

Kolumbiában az elnök hívei megostromolták a legfelsőbb bíróság épületét

Kolumbiában az államfő hívei csütörtökön megostromolták a legfelsőbb bíróság épületét Bogotában, miután a bírák bejelentették, hogy nem sikerült szavazniuk az új főügyész személyéről.

Helyszíni beszámolók szerint az emberek sikertelenül próbáltak behatolni az épületbe, melynek főbejáratát végül eltorlaszolták, egy kijutni próbáló bírót pedig kővel dobáltak meg.

Kapcsolódó tartalom

A tiltakozások azt követően robbantak ki, hogy a testület bejelentette, ismét nem sikerült megválasztani Francisco Barbosa leköszönő főügyész utódját, és legközelebb február végén szavaznak az ügyben.

A tömegben lévő Francisco Mora szakszervezeti elnök a sajtónak azt mondta, a jelenlegi főügyész távozását és új főügyész megválasztását követelik.

Gerson Chaverra, a legfelsőbb bíróság elnöke – aki szintén a bent rekedtek között volt – elítélte a megmozdulást és aláhúzta: nem enged sem a nyomásnak, sem a támadásoknak, sem a fenyegetésnek.

A rendőrség végül könnygáz segítségével oszlatta fel az összegyűlt tömeget.

Kapcsolódó tartalom

A nap folyamán Gustavo Petro elnök több ezer híve vonult utcára országszerte, az emberek új főügyészt követeltek Barbosa helyett, akit azzal vádolnak, hogy megpróbálta elmozdítani Petrót a székéből. Petro az X-en tagadta, hogy a szavazás befolyásolására törekedne, valamint azt, hogy ő hívta volna utcára az embereket.

Az elnök és Barbosa között hónapok óta feszült a viszony.

Januárban vádat emeltek az elnök legidősebb fia, Nicolás ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy kábítószerkereskedelemből származó pénzeket fogadott el a 2022-es elnökválasztási kampány során.

Ajánljuk még