Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolta Koszovót az ENSZ-ben a szerb elnök

Emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolta Koszovót Szerbia elnöke csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, amiért Pristina be akarja tiltani a szerb dinár használatát a pénzforgalomban.

A koszovói miniszterelnök védelmébe vette a döntést.

Kapcsolódó tartalom

A dinár használatának betiltása csak egy újabb elem a szerb lakosság elleni rendszeres és széles körű üldözések és támadások sorozatában. Röviden szólva emberiesség elleni bűncselekmény – mondta Aleksandar Vucic.

Belgrád azzal vádolja Koszovót, hogy meg akarja fosztani a koszovói szerbeket a fizetésüktől és nyugdíjuktól, melyet Szerbia évek óta dinárban és általában készpénzben fizet nekik.

A végső cél (…) elviselhetetlen életkörülmények teremtése és a szerbek elűzése a területről” – állította Vucic, azzal vádolva Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, hogy a szerbek üldözésének élére állt.

Hazugság az a beállítás, hogy Koszovó etnikai tisztogatási vagy üldözési kampányt folytat a szerb közösség ellen” – közölte Kurti.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette: Belgrád nem finanszírozhat koszovói bűnözőket és terroristákat vég nélkül a be nem jelentett és szabályozatlan pénzmozgások révén, amelyek szabadon és illegálisan jutnak be országunkba.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete felszólította Szerbiát és Koszovót, hogy tartózkodjanak a nem egyeztetett akcióktól vagy az eszkalációtól, és hangsúlyozta, hogy Washington aggodalmát fejezte ki a dinárral kapcsolatos döntés miatt. Egyben az új szabályok bevezetésének elhalasztására szólított fel, amíg kielégítő eljárások nem születnek, és az érintett lakosságot kellőképpen nem tájékoztatják.

Ajánljuk még