Aktuális

Busszal ütközött egy személyautó az autópályán, egy ember súlyosan megsérült

Elzáródnak az amerikai pénzcsapok, Ukrajna finanszírozása Brüsszel nyakába szakad

| Szerző: hirado.hu
Az amerikai szenátus leszavazta azt a törvényjavaslatot, amivel újabb pénzeket juttattak volna Ukrajnának. A nemmel szavazók többsége republikánus volt, de több demokrata szenátor sem értett egyet az előterjesztéssel. A Politico nevű hírportál már arról írt: Brüsszelben egyre nagyobb a félelem, hogy az EU magára maradhat, és az Egyesült Államok hozzájárulása nélkül, egyedül kell viselnie Ukrajna támogatásának terheit.

Ismét Ukrajnába látogatott az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell egy dróngyártó üzemet látogatott meg, illetve magas rangú ukrán vezetőkkel, köztük Volodimir Zelenszkij elnökkel is találkozott.

Kapcsolódó tartalom

„El kell köteleznünk magunkat amellett, hogy mindent megadjunk Ukrajnának. Nem határidőkben kell gondolkozni, addig kell ezt csinálni ameddig szükséges”– mondta Josep Borrell. A főképviselő hangsúlyozta az EU fokozza Ukrajna támogatását.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a kijevi megbeszélését követő sajtóértekezleten 2024. február 7-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

„Megállapodtunk a lőszerek és rakéták szállításának felgyorsításában. Ez már folyamatban van, az év végére egymillió-százötvenötezer lőszert adományozunk Ukrajnának. Folyamatosan növeljük a szállítások tempóját, mert Ukrajna a prioritás” – mondta Josep Borrell

Kapcsolódó tartalom

Az EU már tavaly is tett egy hasonló ígéretet, akkor szintén egymillió lőszert ígért Brüsszel Kijevnek 2023-ra. Csakhogy ebből legjobb esetben is mindössze 500 ezer tüzérségi lövedék érkezhet meg Ukrajnába, ráadásul azok is idén márciusra.

Brüsszel mindent megtesz, hogy Ukrajnát akár erőn felül is támogassa.

A múlt héten 50 milliárd eurós támogatást hagytak jóvá Kijevnek. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke akkor arról beszélt: Ukrajna értünk is harcol, a támogatás pedig erős üzenet Vlagyimir Putyinnak.

Kapcsolódó tartalom

Még meg sem száradt a tinta a megállapodáson, a Politico már kevesli az 50 milliád eurót. A brüsszeli lap szerint az EU-nak hamarosan sokkal többet kell fizetnie, mert az ukrán költségvetési hiány idén 40 milliárd dollár lesz, Kijev hosszú távú igényei pedig elérhetik a 411 milliárd dollárt.

A Politico hozzáteszi:

az EU korábban azt hitte, számíthat az Egyesült Államokra, viszont nagy a félelem Brüsszelben, hogy majd egyedül kell támogatniuk Ukrajnát,

ugyanis Joe Biden elnök képtelen átvinni a Kijevnek szánt legújabb amerikai támogatási csomagot.

Kapcsolódó tartalom

A brüsszeli félelmek nem alaptalanok, ugyanis szerdán

az amerikai szenátus elutasította azt a törvényjavaslatot, amely egyebek mellett az Ukrajnának szánt, év elején megszakadt támogatások folytatását is tartalmazta.

A demokraták szerint a kudarcról Donald Trump tehet.

„Ha van még valaki Donald Trumpon kívül, aki a káoszért szurkol a szenátusban, az Vlagyimir Putyin. Ha most kudarcot vallunk és cserben hagyjuk ukrajnai barátainkat, az szégyen, és árnyékot vet a finanszírozást blokkoló szenátorokra” – mondta Chuck Schumer demokrata frakcióvezető.

Kapcsolódó tartalom

Pedig a nemmel szavazó szenátorok között egyaránt voltak demokraták és republikánusok is. A republikánusok ragaszkodnak ahhoz, hogy Ukrajna támogatása mellett az Egyesült Államok saját problémáival – mint az illegális bevándorlás – is foglalkozni kell.

Kapcsolódó tartalom

„A modern történelemben az Egyesült Államok diktálta a kötelezettségvállalások feltételeit a komoly fenyegetésekkel szemben. Évtizedekig elrettentő szuperhatalom voltunk. Ennek vége. Most már nem természetes és magától értetődő, hogy Amerika elsöprő erővel válaszol az agresszióra, vagy hogy száz százalékban támogatja szövetségeseit” – fogalmazott Mitch McConnell republikánus frakcióvezető.

Elemzők hónapok óta figyelmeztetnek, hogy Kijev támogatása az idei amerikai választások miatt kellemetlen téma Joe Bidennek, ugyanis egyre kevesebben gondolják úgy az Egyesült Államokban, hogy az amerikai adófizetők pénzét az ukrajnai háborúra kellene költeni.

Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

Ajánljuk még