Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

Zelenszkij menesztette az ukrán hadsereg főparancsnokát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felmentette csütörtökön Valerij Zaluzsnijt a fegyveres erők főparancsnokának tisztségéből, a helyére pedig Olekszandr Szirszkij vezérezredest, a szárazföldi erők parancsnokát nevezte ki.

„Mától új vezetői csapat áll az ukrán fegyveres erők élén. Azt akarom, hogy a háború megítélése egységes legyen katonáink körében, Robotinében és Avgyijivkában, valamint a vezérkarban és a haditanácsban” – írta Zelenszkij a Telegramon.

Zelenszkij bejelentése előtt nyilvánosságra hozta, hogy a nap folyamán megbeszélést folytatott Zaluzsnijjal a hadsereg vezetésének megújításáról.

A Facebookon azt írta, felkérte Zaluzsnijt, hogy a jövőben is „maradjon a csapatban”.

Találkoztam Valerij Zaluzsnij tábornokkal. Köszönet mondtam neki azért a két évért, amelyet Ukrajna védelmének szentelt. Megbeszéltük, milyen megújulásra van szüksége az ukrán fegyveres erőknek. Megvitattuk azt is, hogy kik lehetnek az ukrán fegyveres erők megújított vezetésében” – írta. Az államfő hangsúlyozta, hogy „itt az ideje egy ilyen frissítésnek”.

Zaluzsnij úgyszintén a Facebookon tájékoztatott a találkozóról.

A nagy háború első, legnehezebb napjaiban együtt álltunk szemben egy aljas és erős ellenséggel. Harcunk folytatódik, és naponta változik. A 2022-es célok eltérnek a 2024-es céloktól. Ezért mindenkinek változnia kell, és alkalmazkodnia az új realitásokhoz azért, hogy győzelmünket is együtt érjük el” – írta a volt főparancsnok.

Szavai szerint fontos és komoly beszélgetést folytatott az államfővel. „Döntés született arról, hogy meg kell változtatni a megközelítéseket és a stratégiákat” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Zelenszkij a Zaluzsnij menesztését bejelentő üzenetében azt írta, hogy több tucat beszélgetést folytatott különböző szintű parancsnokokkal. Közöttük név szerint felsorolt három volt dandárparancsnokot: Andrij Hnatovot, Mihajlo Drapatot és Ihor Szkibjukot, valamint Pavlo Paliszát, a 93. dandár parancsnokát és Vadim Szuharevszkijt, az 59. dandár vezetőjét.

Szavai szerint mindannyian alkalmasak a hadsereg vezetői posztjainak betöltésére, és arra, hogy szolgáljanak az új főparancsnok alatt. Szirszkijt a legtapasztaltabb parancsnoknak nevezte, aki komoly sikereket ért el Ukrajna védelmében. Kiemelte, hogy ő vezette a kijevi védelmi műveletet, és az ellentámadásban is sikeres tapasztalattal rendelkezik, amit a harkivi felszabadító hadműveletben bizonyított.

Mihail Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója szerint Zaluzsnij menesztésének hátterében a frontvonal megmerevedésének veszélye és taktikai döntések állnak.

Át kell gondolni a cselekvési taktikát, amely tavaly nem biztosította maradéktalanul a kívánt eredményt, meg kell akadályozni a frontvonal megmerevedését, aminek veszélye negatívan befolyásolja a közhangulatot, új funkcionális és magas technológiai megoldásokra van szükség, amelyek lehetővé teszik a kezdeményezés megtartását, valamint fontos a vezetési elvek reformfolyamatának elindítása is a hadseregben” – fejtette ki a tanácsadó.

Kiemelt kép: Valerij Zaluzsnij (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

Ajánljuk még