Aktuális

Videó: Busszal ütközött az autó Budapesten

Zelenszkij a befagyasztott orosz vagyon átutalását követeli

Volodimir Zelenszkij az összes befagyasztott orosz vagyon átutalását követelte országának. A közel két éve történt orosz támadás alkalmával a nemzethez intézett szerda esti videóbeszédében az ukrán elnök kijelentette: itt az ideje maximális rendszerszintű veszteségeket okozni Oroszországnak. Ez különösen a befagyasztott orosz vagyonra vonatkozik, mind a terrorista államéra, mind a vele kapcsolatban álló személyekére.

Mindent el kell kobozni, és a terror elleni védelemre kell fordítani” – hangoztatta.

Kapcsolódó tartalom

Egy terrorista ellen tisztességes a megtorlás. Igazságos a terroristák elpusztítása. És az is igazságos, ha a terrorista állam fizet a tetteiért – közölte.

Az ukrán elnök elmondta, hogy tárgyalt erről a kérdésről Josep Borrell-lel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, aki szerdán Kijevbe látogatott.

Valóban egységes és határozott döntésre van szükségünk” – mondta Zelenszkij. „Egy olyan döntésre, amely bizonyítja, hogy közösen tiszteljük a nemzetközi jogot, és teljes mértékben megvetjük a terrorista államot”.

Kapcsolódó tartalom

Az EU-ban azt tervezik, hogy első lépésként az orosz központi bank befagyasztott vagyonából származó bevételeket, például a felhalmozott kamatokat Ukrajnának adják át. Becslések szerint ebből évente több milliárd dolláros összeg keletkezhetne.

Ajánljuk még