Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Szlovák EP-képviselő: Brüsszel bármely hazafias kormánnyal szemben hajlandó lenne zsarolást alkalmazni

| Szerző: Közmédia központ Brüsszel / Ritó Szabolcs
A február 1-jei EU-csúcs értékeléséről szóló strasbourgi parlamenti vitán Milan Uhrík szlovák európai parlamenti képviselő kérdezte az Európai Tanács és az Európai Bizottság tisztségviselőit arról a sajtóban megjelent dokumentumról, amely Magyarország gazdaságának meggyengítésére vázolt fel tervet, amennyiben Orbán Viktor miniszterelnök nem szavazta volna meg az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást. Lapunk arról kérdezte a képviselőt, hogy van-e valós veszélye annak, hogy Brüsszel tényleg beváltja az ilyen direkt fenyegetéseket.

Az Európai Uniónak a tagállamokkal szemben alkalmazott nyomásgyakorlása olyan eszköz, amely szinte bármelyik tagállam ellen alkalmazható annak méretétől vagy erejétől függetlenül – erről beszélt lapunknak Milan Uhrík (Republic), független európai parlamenti képviselő a testület keddi strasbourgi plenáris ülése kapcsán.

Kapcsolódó tartalom

Uhrík hangsúlyozta: a kiszivárgott tervezet kézzelfogható bizonyíték arra, hogy ezeket a dolgokat valóban tervezik és végrehajtják a tagállamokkal szemben.

Mint mondta, Brüsszel eszközei közé tartozik az európai források befagyasztása, a szavazati jog megvonása az Európai Tanácsban, vagy olyan eljárások, amelyek az úgynevezett jogállamiság elveit használják érvként. „Az eszközök mindegyike a tagállamok szuverenitása elleni támadás” – hangsúlyozta.

Azon kérdésünkre válaszolva, hogy Brüsszel csak a kisebb tagállamokkal szemben képes zsarolást alkalmazni vagy az erősebb országokat is nyomás alá helyezheti, a képviselő emlékeztetett:

„Mindannyian hallottuk Ursula von der Leyen fenyegetéseit Olaszországgal kapcsolatosan, amikor új kormányt választottak. Az új olasz kormánynak pedig nyilvánvalóan fel kellett adnia az álláspontját néhány ügyben azért, hogy megkapja az olasz polgárokat jogosan megillető európai pénzeket.”

Kapcsolódó tartalom

Rámutatott, hogy az EU vezetése hasonló taktikát alkalmazna más tagállamokban is, amennyiben „olyan hazafias erők kerülnének hatalomra”, mint a németországi AfD, az osztrák FPÖ vagy a belga Vlaams Belang Belgiumban. „Az olyan bürokraták, mint Von der Leyen asszony, egy pillanatig sem fognak habozni” – tette hozzá.

Hogy Brüsszel ezen törekvései jogszerűek-e, Milan Uhrík kiemelte: a jelenlegi Európai Bizottság tucatnyi lépése nincs összhangban az uniós joggal.

„Ezért akarják megváltoztatni a szerződéseket. Így a ma illegális gyakorlatok holnap már legálisak lennének. Ezért örülök, hogy hamarosan EP-választások lesznek, és leválthatjuk az összes bürokratát, akik ártanak az európai államoknak.”

A strasbourgi plenáris ülésen tett felszólalásában a politikus felhívta az Európai Tanács elnökének figyelmét, hogy a kiszivárgott dokumentumban szereplő zsarolási eszközök a szovjet rendszert idézik. Emlékeztetett, hogy Brüsszel a magyar valuta gyengítésével, a befektetők elriasztásával, valamint a hitelkamatok emelkedésének gerjesztésével büntette volna hazánkat, amelyek végső soron sok magyar ember számára a munkahelyük elvesztését eredményezték volna.

Kapcsolódó tartalom

Noha a Financial Times cikkét követően az Európai Tanács egyik tisztségviselője cáfolta, hogy létezett bármilyen terv Magyarország gazdaságának meggyengítésére, az olaszországi választásokat megelőzően az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen egyértelművé tette, hogy képesek beavatkozni.

2022 szeptemberében az amerikai Princeton Egyetemen tartott beszélgetés során egy hallgató kérdésére válaszolva úgy fogalmazott, hogy figyelemmel kísérik az olaszországi választásokat: „Meglátjuk a választások eredményét, szóval meglátjuk, ha a dolgok egy nehéz irányba mennek, én már beszéltem Magyarországról és Lengyelországról, vannak eszközeink.”

Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió helyzetéről szóló beszédét tartja az Európai Parlament strasbourgi üléstermében, 2023. szeptember 13-án (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Ajánljuk még