Aktuális

Szentkirályi Alexandra a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje

Egyre hangosabbak az elégedetlen gazdák, Európa-szerte folytatódtak a tüntetések

Folytatódott a spanyol, olasz, francia és görög gazdák tüntetése. A termelők utakat, kikötőket zártak le, gumiabroncsokat égettek és bevonultak a városokba. Egyre hangosabban követelik, hogy a harmadik országokból érkező mezőgazdasági áru is ugyanolyan szigorú elbírálás alá essen, mint az övék, és tiltakoztak a szerintük túl bonyolult uniós szabályozás ellen is.

A spanyol gazdák Castellon városában lezárták a kikötői terminálokhoz vezető utat, így tiltakoznak a harmadik országokból érkező behozatal és a szigorú uniós szabályozások ellen.

Kapcsolódó tartalom

„Nem az egyiptomiak vagy a törökök, hanem az Európai Unió politikája ellen tiltakozunk, amely lehetővé teszi olyan termékek bejutását Törökországból és Egyiptomból, amelyek minősége és előállítási szabályozása messze elmarad az európai követelményektől” – vázolta fel helyzetüket az egyik gazda.

Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tüntető spanyol gazdák lezártak az autópályát a délnyugat-spanyolországi Murcia környékén 2024. február 7-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Marcial Guillen)

A tiltakozók szerint a spanyol gazdák a gyümölcsök magas gyártási költségei miatt versenyképtelenné váltak, ráadásul a spanyol kikötőkben az Észak-Afrikából és Törökországból érkező áruk negyven százalékos kedvezményt kapnak a kikötői adókból.

Kapcsolódó tartalom

A gazdák egy tucat autópályát zártak le országszerte. Egy részük Barcelonát célozta meg.

Több száz traktor indult el a városba vezető utakon, a konvojt több járókelő üdvözölte katalán zászlókat lengetve.

„Az a jó a mai napban, hogy az emberek támogatnak téged, nemcsak a többi gazda, hanem az egész társadalom” – mondta az egyik gazda.

A legtöbb barcelonai megértéssel fogadta a tüntetőket, sokak szerint a kormánynak nem kellett volna megengednie, hogy idáig fajuljon a helyzet.

„Azt hiszem, egy történelmi nap ez a mai, szolidáris vagyok a mezőgazdasági dolgozókkal, bár én magam nem vagyok az” – mondta egy férfi.

Kapcsolódó tartalom

A tiltakozások hatására a kormány 269 millió eurós támogatást osztott szét 140 ezer gazdálkodó között, az Európai Bizottság pedig elvetette azt a tervét, amely a felére csökkentette volna a növényvédő szer használatát, ami miatt szintén tüntettek a gazdák.

Az olasz gazdák éppoly dühösek, mint Európa többi részén élő társaik.

Szerintük az egész ágazat, amely egykor Olaszország gazdaságának erőssége volt, ma már árnyéka önmagának. Az olcsó külföldi importot, főleg

az olcsó ukrán gabona behozatalát tisztességtelennek tartják.

A gazdák egyórányi autóútra Rómától gyülekeznek, és a tervek szerint a következő napokban nagygyűlést tartanak a fővárosban.

Kapcsolódó tartalom

A görög gazdálkodók is fokozták tiltakozásukat. Újabb autópályákat és utakat zártak le. Athénban is nagygyűlést terveznek. Követeléseik között szerepel a termelési költségek csökkentése, a mezőgazdasági gázolaj adómentességének támogatása és a termelésből származó bevételkiesés teljes kompenzálása. A kormány azt üzente, nyitott a párbeszédre, de azzal a feltétellel, ha a megbeszélések előtt a gazdák feloldják az útblokádokat.

Kiemelt kép: Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tüntetnek spanyol gazdák Barcelonában, 2024. február 7-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Enric Fontcuberta)

Ajánljuk még