Időjárás

Érkezik a fagy és hózápor is lehet

Újabb vulkánkitörés fenyegeti a halászfalut

Újabb vulkánkitörés fenyegeti az izlandi Grindavíkot, miután a sziget délnyugati részén fekvő Reykjanes-félszigeten található Sylingarfell tűzhányóból csütörtök hajnalban láva tört a felszínre - jelentette a RUV izlandi közszolgálati televízió csütörtökön.A második bekezdés helyesen: Legutóbb január 14-én volt vulkánkitörés a környéken, ami miatt a Reykjavíktól 40 kilométerre fekvő kis halászfalu négyezer lakosát is evakuálni kellett.

A helyszíni élő felvételeken jól látható, ahogy a fényes-narancssárga láva végigfolyik a hegyoldalon.

Kapcsolódó tartalom

A tűzhányó legutóbb január 14-én tört ki és két napon át volt aktív, ami miatt a Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő kis halászfalu, Grindavík négyezer lakosát is evakuálni kellett.


Azt egyelőre nem tudni, hogy a csütörtöki kitörés milyen mértékben lesz hatással a halászfalura, szükségessé válik-e a lakosok újbóli evakuálása.

Az izlandi hatóságok novemberben gátépítésbe kezdtek annak érdekében, hogy a levonuló lávafolyam elkerülje a házakat és ne okozzon kárt a kritikus infrastruktúrában.

Habár a vulkáni aktivitás miatti fenyegetettség szintje a korábbi kitörésekkel szemben alacsonyabb szinten maradt, az izlandi hatóságok újabb kitörésekre figyelmeztettek a földkéreg alatt összegyűlt, kitörésre váró magma miatt.

Korábban átlagosan minden negyedik-ötödik évben volt példa vulkánkitörésre a szigetországban. Izlandon összesen harminchárom aktív vulkánrendszer található, amelyek évente több millió turistát vonzanak a szigetre.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még