Baleset

Elgázolt egy embert a vonat, késésekre kell számítani

A kolumbiai külügyminisztert három hónapra felfüggesztették feladatai ellátása alól

A kolumbiai közigazgatási igazságszolgáltatás szerdán hivatalossá tette az ország külügyminiszterének három hónapra szóló ideiglenes felfüggesztését, amelyet Gustavo Petro államfő határozottan vitatott, de amelynek az érintett eleget tesz.

Alvaro Leyva külügyminiszter az X közösségi oldalon az írta: „Elfogadom a döntést”.

Kapcsolódó tartalom

Ugyanezen a napon tett közleményében a köztisztviselők ellenőrzéséért és a közigazgatási szankciók kiszabásáért felelős szerv (Procuradoria) megerősítette a miniszter három hónapra szóló ideiglenes felfüggesztését az útlevélgyártási eljárás során elkövetett esetleges szabálytalanságok miatt.

A szankciót január 24-én hozták nyilvánosságra, amelyet a külügyminiszter megtámadott, ellene azóta újabb fegyelmi vizsgálatot indítottak a bíróság állítólagos megsértése miatt.

Gustavo Petro államfő akkor elítélte, intézményi szakadásnak nevezte az esetet. Az ország történetének első baloldali elnöke az alkotmány megsértését és a személye elleni felelősségre vonási kísérletet bírálva maximális népi mozgósításra szólított fel, beleértve a csütörtöki támogató tüntetéseket.

Szerdán még az X-nek nyilatkozva, diplomáciai vezetőjének felfüggesztéséről szólva azt hangsúlyozta, hogy az elnök az, aki kinevezi, és az elnök az, aki felfüggeszti a minisztereket.

Kapcsolódó tartalom

A külügyminiszter elleni vádak egy 2023 szeptemberében kiírt, útlevelek gyártására és forgalmazására kiírt pályázathoz kapcsolódnak, amelyre egyetlen ajánlattevő volt. Leyva azonban érvénytelennek nyilvánította a pályázatot.

„A külügyminiszter az utasításaimat követte, és ezek nem szeszélyek” – védte meg a döntést Gustavo Petro elnök. „Nem fogadok el személyre szabott pályázati kiírásokat. A törvény nem teszi lehetővé ezeket” – tette hozzá.

Ajánljuk még