Baleset

Elgázolt egy embert a vonat, késésekre kell számítani

Soros György az aranyárban mérhető ukrán fekete földekre spekulált

Soros György és Wesley Clark amerikai tábornok már a 2014-es kijevi „Majdan-forradalom” idején együtt dolgozott Ukrajna felforgatásán – írja a Mandiner a múlt héten kiszivárgott videófelvételek alapján. A portál szerint a cél az volt, hogy Ukrajnát a globális liberális érdekek szolgálatába állítsák. A begyakorolt liberális forgatókönyv figyelmeztetés az Action for Democracy magyarországi céljait illetően is, a háborúpárti Clark ugyanis a magyarországi ellenzék tanácsadója volt.

Soros György évi 500 millió dollárt költött a Nyílt Társadalom Alapítványok szervezeteire Kelet-Európában az 1990-es években – ez az idézet az egyik olyan videóban szerepel, amelyben a hazai baloldalt pénzelő Action For Democracy vezetői beszélnek a szervezet és Soros György kapcsolatáról.

Kapcsolódó tartalom

Az idézett mondat Wesley Clark korábbi NATO-főparancsnok szájából hangzik el, aki a felvételeken arról beszél: a spekuláns évtizedek óta tevékenykedik a térségben, Magyarországhoz hasonlóan Ukrajnában is.

„Amikor Ukrajnában dolgoztam 2014-ben, akkor ő is ott volt. A nemzetközi válságcsoport kuratóriumában voltam, emiatt ismerek annyi európait egyébként. Szóval, Soros György pénzelte akkor is az ukrajnai Nyílt Társadalom Alapítványokat”

– hangzik el a volt főparancsnoktól.

Kapcsolódó tartalom

Ukrajna felforgatása és az értékes termőföld felvásárlása volt Sorosék célja

Ukrajna felforgatását tűzte ki célul Soros György – írja a Mandiner. A portál arra hívja fel a figyelmet, hogy a Soros György bőkezű pénzügyi támogatását élvező szervezetek évtizedeken keresztül építkeztek Ukrajnában. A Wesley Clark által említett 2014-es dátum pedig azért fontos, mert az akkori kijevi forradalom során

megbuktatták az oroszbarátnak mondott Viktor Janukovics elnököt azért, hogy az Egyesült Államok érdekeit szolgáló vezetés kerülhessen hatalomra.

Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az EP fejlesztési és költségvetési bizottságainak közös konferenciáján Brüsszelben 2016. június 30-án. (Fotó: MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin)

Elemzők szerint erre azért volt szükség, mert Soros György az árában az aranyhoz közelítő ukrán fekete földre spekulált, amelyről már 2009-ben kijelentette, hogy „korunk legjobb befektetése lesz”. A 2014-es kijevi forradalom után

az amerikai befektetőknek sikerült rátenniük a kezüket a világ legértékesebb termőföldjének jó részére.

Ezt a folyamatot gyorsította fel az orosz–urkán háború is, amelyről Soros György többször is kijelentette: az ukránoknak kell győzniük, ennek érdekében pedig szerinte a Nyugatnak fegyverrel is támogatnia kell Kijevet.

Kapcsolódó tartalom

A Mandiner szerint ez a háborúpárti álláspont köszön vissza Soros György bizalmasa, Wesley Clark egykori NATO-főparancsnok szavaiban is, akiről Márki-Zay Péter egyik fő tanácsadójaként beszélt a kampány idején.

A magyar baloldal akkori miniszterelnök-jelöltje – Soros György álláspontjához illeszkedve – az ukrajnai fegyverszállításokat támogatta.

A bukott politikus maga vallott arról, hogy a háborúval kapcsolatos álláspontjáról Wesley Clarkkal egyeztet rendszeresen.

A Mandiner arról is ír, hogy a Soros-szervezetek ukrajnai szerepvállalása figyelmeztetés az Action for Democracy magyarországi céljait illetően is. A kiszivárgott videókból derült ki az is, hogy az Action for Democracy a háttérből valójában a magyar baloldal kampányát támogatta.

Kapcsolódó tartalom

A felvételeken nem más, mint a szervezet vezetője, Korányi Dávid utal arra, hogy bár ezt nem reklámozták, a pénzekkel az ellenzék kezére játszottak a választások előtt.

A guruló dollárok néven elhíresült botránnyal kapcsolatban titkosszolgálati vizsgálat derítette ki, hogy összesen

négymilliárd forint érkezett külföldről az ellenzéki pártokhoz az NGO-n keresztül.

Az Action for Democracy vezetői a kiszivárgott felvételeken elismerik: a szervezet támogatásainak túlnyomó része Soros Györgytől érkezett.

Kiemelt kép: Wesley Clark nyugalmazott tábornok, a NATO Európai Szövetségesek korábbi főparancsnoka tanúskodik a Fehér Ház Felügyeleti és Vizsgálati Albizottsága előtti meghallgatáson Washingtonban, 2009. november 17-én. (Fotó: Alex Wong/Getty Images)

Ajánljuk még