Baleset

Elgázolt egy embert a vonat, késésekre kell számítani

A NATO-főtitkár szerint létfontosságú Ukrajna folytatódó amerikai támogatása

Az észak-atlanti katonai szövetség „létfontosságúnak” tartja, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa továbbra is támogassa Ukrajnát – jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben szerdán, a szövetség politikai döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács ülését követően.

Jens Stoltenberg az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannal közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Ukrajna támogatása „nem jótékonykodás, hanem a saját biztonságunkról szól”.

„Egy orosz győzelem meggyengítene minket, és nemcsak Moszkvát, hanem Kínát, Iránt és Észak-Koreát is bátorítaná. Ez úgy Európa, mint Amerika biztonságára is hatással lenne”

– figyelmeztetett a NATO-főtitkár.

Kiemelte: Ukrajna folytatódó katonai támogatása segíti Kijevet, hogy megsemmisítse Oroszország harci képességét, valamint „hozzájárul a szabadság kivívásához”. A szövetségesek támogatása napról napra változást hoz a harctereken – emelte ki.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette: számít arra, hogy minden szövetséges tartja magát korábbi kötelezettségvállalásához Ukrajna támogatására, és hozzájárul országa – és ezzel a szövetség – katonai elrettentő és védelmi képességének fokozásához.

Nem szabad, hogy Moszkvának kétsége legyen afelől, hogy a szövetség képes megvédeni minden tagországát

– húzta alá.

Hangsúlyozta: a világ veszélyesebb hellyé vált, de a NATO jelenleg nem lát közvetlen veszélyt jelentő fenyegetést egyetlen szövetséges állammal szemben sem. A szövetség ennek ellenére fontosnak tartja, hogy még szorosabban együttműködjön olyan hasonló gondolkodású partnerekkel, mint Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Korea vagy Japán – mondta.

A NATO-főtitkár egy kérdésre válaszolva reményét fejezte ki, hogy a magyar parlament hamarosan ratifikálja Svédországnak a katonai szövetséghez való csatlakozását. Svédország NATO-tagsága az egész szövetséget nagyobbá és erősebbé teszi – tette hozzá.

Jake Sullivan a sajtótájékoztatón kijelentette,

az Egyesült Államok „továbbra is tud és fog” katonai segítséget nyújtani Ukrajnának.

Nincs alternatívája az Egyesült Államok olyan szintű kötelezettségvállalásnak, amely lehetővé teszi Ukrajnának, hogy rendelkezzen a számára szükséges tüzérségi fegyverekkel, légvédelmi rendszerekkel és egyéb képességekkel – húzta alá.

„Nincs B terv, a Fehér Ház arra összpontosít, hogy Ukrajna az Egyesült Államok kongresszusának jóváhagyásán keresztül megkapja a segélycsomagot” – fogalmazott Sullivan, majd hozzátette: az amerikai támogatás nem csak a honvédő háborút, hanem a NATO-tagságon dolgozó ország elrettentő képességének hosszú távú megteremtését is segíti.

Ajánljuk még