Időjárás

Óriási fordulattal köszönt ránk a csillagászati tavasz

Pillanatok alatt csapott le a vihar, áradások zúdultak a településekre, százezrek maradtak áram nélkül

Heves vihar okozott veszélyes áradásokat és viharos szelet Kaliforniában hétfőn, ahol legalább három ember meghalt, és csaknem félmillió otthon maradt áram nélkül.

Hatalmas ár zúdult az állam déli részére, ahol több mint 24 órája megállás nélkül esik az eső. Északon, ahol a széllökések nagyon hevesek voltak, a helyi hatóságok szerint legalább három ember meghalt vasárnap a kidőlő fák miatt.

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója az állam 58 megyéjében hirdetett rendkívüli állapotot.

A legveszélyesebb helyek közé a déli Los Angeles, Orange, Riverside, San Bernardino, San Diego és Santa Barbara települések tartoznak.

A régió többi részéhez hasonlóan Los Angelesben is olyan áradások vannak, amelyek képesek elvágni bizonyos utakat és kereszteződéseket, valamint veszélyes földcsuszamlásokat okozhatnak. Ez arra késztette a hatóságokat, hogy evakuálási parancsot adjanak ki a városra néző Hollywood és Santa Monica dombjaira.

Kapcsolódó tartalom

Los Angeles számára „a tegnapi volt a tizedik legcsapadékosabb nap azóta, hogy 1877-ben elkezdtük feljegyezni a csapadékmennyiséget” – hangsúlyozta Karen Bass polgármester hétfői sajtótájékoztatóján. „Most még inkább, mint valaha, maradjanak biztonságban, és ne menjenek az utakra. Ne hagyják el otthonaikat, hacsak nem feltétlenül szükséges” – hangsúlyozta.

A hatóságok fokozzák az óvatosságra intő üzeneteiket, mivel az eső várhatóan keddig, sőt szerdáig is folytatódik. Az eső olyan talajra esik, amelyet már a múlt heti vihar is átnedvesített, ami növeli az árvízveszélyt, mivel a föld már nem tud semmit sem elnyelni.

A PowerOutage.us szakosodott weboldal szerint hétfő délután még mindig több mint 300 ezer otthon és vállalkozás volt áram nélkül. Ez különösen az állam északi részét érintette, ahol San Francisco térségében a szél ereje meghaladta az óránkénti 160 kilométert.

Hétfőn a Los Angeles-i repülőtérről induló és oda érkező járatok tucatjait törölték vagy késleltették. Kalifornia történelmileg hozzászokott a forró időszakok és az intenzív esőzések váltakozásához.

A tudósok ugyanakkor évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a globális felmelegedés növeli a szélsőséges események gyakoriságát.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még