Aktuális

Szexuális erőszak miatt elrendelték egy ukrán férfi letartóztatását

Kirúgta az HBO a színészt, miután panaszt emeltek ellene az ukránok

| Szerző: hirado.hu
Miközben számos találgatás övezi az HBO Fehér Lótusz című sorozatának harmadik évadát, a nézők abban már egészen biztosak lehetnek, hogy Milos Bikovics szerb–orosz színész nem fog játszani a 2025-ben debütáló sorozatban.

A fényes színészi karriert a háta mögött tudó, 1988-ban született Bikovics, aki jelenleg a belgrádi Művészeti Egyetemen folytatja PhD fokozathoz szükséges tanulmányait, az eredeti felállás szerint szerepelt volna az HBO nagysikerű sorozatában.

A Politico című brüsszeli lapnak viszont most így nyilatkozott az HBO szóvivője: „Úgy döntöttünk, hogy

megválunk Milos Bikovicstól,

és a szerepet újra fogjuk castingloni.”

Kapcsolódó tartalom

Leszóltak Kijevből

Nem más, mint

az ukrán külügyminisztérium rótta fel ugyanis az HBO-nak,

hogy Bikovicsot szerződtetné A fehér lótusz című sorozat következő évadához. A sorozat afféle sötét komédia „az osztálykülönbségekről”, fogalmaz a baloldali Politico, „amelyet a White Lotus üdülőhely gazdag vendégeinek történetein keresztül mesélnek el” a néző számára. A forgatás februárban kezdődik.

Az ukrán külügyi tárca az X-en közzétett bejegyzésében rohant ki az HBO ellen, amiért „egy olyan személlyel dolgoznak együtt, aki támogatja a népirtást és megsérti a nemzetközi jogot”.

„Nyugtalanító precedens”

A belgrádi születésű Bikovics, aki gyermekkorában átélte Belgrád NATO-erők általi bombázását, orosz állampolgársággal is rendelkezik, Oroszországban is ismert filmszínész. Az orosz médiának és YouTube-bloggereknek adott interjúiban

támogatta Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját,

a Krím megszállását és az Ukrajna elleni inváziót – jegyzi meg a Politico.

Bikovics viszont szombaton arról beszélt, hogy lejárató kampány folyik ellene. „Nyugtalanító precedensnek” tartja azt is, hogy „külső körülmények kezdik befolyásolni az alkotói döntéseket”, ami tönkreteszi az alkotói szabadságot – írta a Facebookon közzétett bejegyzésében.

2014-ben Bikovics szerepelt Nikita Mihalkov Napszúrás (Sunstroke) című filmjében.  (A film címének fordítása: A nap ereje – a szerk.)

Az alkotás 1920-ban, a Krím-félszigeten játszódik.

Szerepel benne a fehér tiszteket kegyetlen módszerekkel, tömegesen kivégeztető, ebben az időszakban a Krímben összesen 70 ezer embert likvidáltató Kun Béla is.

A Politico cikkében viszont ezt írja a filmről – az Oscar-díjas, világszerte ismert Mihalkov nevének említése nélkül:

„2018-ban Bikovics szerepelt egy filmben, amelyet az oroszok által megszállt Krímben forgattak,

amely nemzetközi szankciók alatt áll a Kreml általi, 2014-es illegális annektálás óta”.

A brüsszeli lapban megjelent, félrevezető információkkal szemben – mint arról a 168 óra című lap is beszámolt 2014 októberében – a Napszúrás című filmet

2012-ben, az akkor is – és ma is – Ukrajna szerves részét képező Fekete-tenger parti kikötővárosban, Odesszában forgatták.

„Két évvel ezelőtt, amikor a filmet forgattuk, Odessza egy gyönyörű, napos, déli város volt, fantasztikus hangulattal. Most olyan, mintha egy másik bolygón lenne… Vagy száz ember élve elégett itt. Akkor nem sejtettük mi készül, de persze a művészi alkotásokkal előfordul, hogy megjósolják a bajt” – idézte a rendezőt a 168 óra 2014. október 26-i cikkében.

Mihalkovnak ez a nyilatkozata az euronews 2014. október 6-i híradásában is megtekinthető.

Kiemelt kép: Milos Bikovics (Fotó: Getty Images)

Ajánljuk még