Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Bekérették az orosz külügyminisztériumba az izraeli nagykövetet

Bekérették kedden az orosz külügyminisztériumba Simona Halperin izraeli nagykövetet, miután Szergej Lavrov tárcavezetőt bírálta egy lapinterjúban.

A misszióvezető nyilatkozat nélkül távozott a minisztérium épületéből, ahol mintegy másfél órán át tartózkodott. A tárca a RIA Novosztyi hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az izraeli nagykövetet „a Moszkva külpolitikai megközelítéseit és a történelmi realitásokat elferdítő nyilvános, elfogadhatatlan kijelentései kapcsán idézték be”.

Halperin a Kommerszant című lapban február 5-én megjelent interjújában arról beszélt, hogy

az orosz külügyminiszter szerinte „lekicsinyelte” a holokauszt jelentőségét.

A nagykövet sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a holokauszt nemzetközi emléknapja nem szerepel Oroszország hivatalos megemlékezéseinek naptárában.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz diplomáciai tárca szerint a kijelentések rendkívül szerencsétlen kezdetét jelentik a posztját a közelmúltban elfoglaló Halperin diplomáciai missziójának. A minisztérium emlékeztet rá, hogy éppen Moszkva kezdeményezte 2005-ben azt az ENSZ-közgyűlési határozatot, amely hozzájárult a január 27-i nemzetközi holokauszt-emléknap létrehozásához. A dátumot sem véletlenül választották ki, mert 1945-ben ezen a napon szabadította fel a Vörös Hadsereg az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort.

Kapcsolódó tartalom

A külügyminisztérium emellett azt tanácsolta a nagykövetnek, hogy ne felejtse el, hogy „nincs monopóliuma vagy legfőbb erkölcsi tekintélye a holokausztról szóló vitákban”.

A Ria Novosztyi felidézte, hogy Lavrov korábban kijelentette:

a nácizmus elleni harc témaköre összeköti Oroszországot és Izraelt,

és a két országnak nagyon óvatosan kell viszonyulnia a közös történelemhez.

Kiemelt kép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Orosz Állami Duma)

Ajánljuk még