Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Rátámadtak egy zsidó diákra Berlinben

Felix Klein, a német kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős biztosa hétfőn elítélte, hogy a hétvégén rátámadtak egy zsidó diákra Berlinben.

Meg vagyok rökönyödve, hogy erőszakosan rátámadtak egy zsidó diákra Berlin kellős közepében” – mondta Klein a Madsack médiacsoporthoz tartozó lapok közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland – RND) adott nyilatkozatában. Kijelentette: a törvény teljes szigorával fel kell lépni, amennyiben megerősítést nyer, hogy a támadást antiszemita indítékból követték el.

Kapcsolódó tartalom

Ez utóbbi esetben Klein követelte, hogy a Berlini Szabadegyetem vizsgálja meg a 23 éves gyanúsított kizárását az oktatási intézményből. Úgy fogalmazott, elviselhetetlennek tartja a gondolatot, hogy német utcákon zsidókra támadnak és súlyos sebeket ejtenek rajtuk, csak azért mert zsidók.

A berlini rendőrség szerint a 30 éves Lahav Shapira szombatra virradóra egy nővel sétált Berlin Mitte kerületében, amikor összetalálkozott a 23 éves elkövetővel. Shapira a közösségi médiában Izrael-párti, míg támadója palesztinpárti nézeteket terjesztett.

A rendőrség verziója szerint a két diák között vita támadt, majd a fiatalabb férfi leütötte és a földön rugdosta Shapirát, aki csonttöréseket szenvedett az arcán, de nem került életveszélybe.

Shapira testvére, az izraeli születésű ismért német humorista, Shahak Shapira vitatta a hatóságok beszámolóját a történtekről. „Nem volt semmiféle politikai vita. Támadója felismerte egy bárban, majd követte őt és kísérőjét, agresszívan megközelítette őket, aztán váratlanul arcon ütötte” – írta Shahak Shapira az X-en.

Kapcsolódó tartalom

Kai Wegner berlini polgármester megdöbbentőnek nevezte „ezt az aljas támadást”. „A zsidóknak mindenhol biztonságban kell érezniük magukat Berlinben, ideértve az egyetemeket is!” – húzta alá.

Shahak Shapira szerint a Berlini Szabadegyetemen a gázai övezeti háború kapcsán kialakult indulatos viták – illetve az, hogy testvére szókimondóan elítélte a palesztinpárti diákaktivisták tevékenységét – vezettek a támadáshoz.

Ajánljuk még