Aktuális

Vége a hajtóvadászatnak, elfogták a józsefvárosi gyilkost

Lett gazdák az orosz agrártermékek importjának betiltásáért tüntettek

Lett gazdák ezrei vonultak utcákra hétfőn az orosz gabona- és más agrártermékek európai uniós importjának betiltását követelve.

Az EU engedélyezi az orosz +vérgabona+ importját közös piacunkra, valamint átszállítását az európai kikötőkön és pályaudvarokon” – nehezményezte Juris Lazdins, a tiltakozó akció szervezője Jelgava városában tartott egyik tüntetésen az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

Kapcsolódó tartalom

Egyik kézzel segítünk az ukránoknak, de a másikkal engedjük az agresszor országot gabonát lopni Ukrajnában és azt nagy haszonnal értékesíteni Európának. Követeljük, hogy vágják el Oroszországot ezektől a lehetőségektől, hogy ne tudja finanszírozni háborús erőfeszítéseit” – hangoztatta Lazdins.

Lettország az orosz mezőgazdasági termékek, köztük gabona és olajosmagvak jelentős importőre.

A tüntetéseket 16 városban tartották, és a szerteágazó követelések között szerepelt még a bürokratikus terhek csökkentése, illetve az általános forgalmi adó csökkentése a hazai termesztésű gyümölcsökre és bogyókra.

A tüntetők traktorain kifüggesztett transzparenseken a mezőgazdasági termelők fontosságára is felhívták a figyelmet. „Mezőgazdaság nélkül éhes, meztelen és a legrosszabb, hogy józan maradsz!” – volt olvasható az egyik humorosabb hangvételű feliraton.

Kapcsolódó tartalom

A rendőrség közreműködött abban, hogy a traktorok járműoszlopai elérjék Jelgavát anélkül, hogy közlekedési fennakadásokat okoznának.

Armands Krauze mezőgazdasági miniszter az LTV helyi televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a kormány dolgozik a problémákon, és megértéséről biztosította a gazdákat.

A tüntetők kézzelfogható eredményeket követeltek, és bejelentették, hogy amennyiben ezek elmaradnak február 12-ig, úgy Riga felé fognak vonulni.

Ajánljuk még