Aktuális

Ha vásárolt ebből a termékből a Sparban, ne fogyassza el, vigye vissza!

Helikoptereket is bevetnek a pusztító lángok megfékezésére – a súlyos katasztrófa miatt nemezeti gyászt hirdettek

A chilei hatóságok jelentése szerint hétfőre virradóra 112-re emelkedett a dél-amerikai ország középső részén tomboló erdőtüzek halálos áldozatainak száma, az elnök kétnapos nemzeti gyászt hirdetett.

A hatóságok szerint több száz ember eltűnt, a halálos áldozatok száma pedig tovább fog emelkedni, mivel egyre több holttestet találnak a felperzselt hegyoldalakon és a leégett lakóépületekben.

Az erősödő szélben pénteken hevesebbé vált tüzek jelenleg a fővárostól, Santiago de Chilétől nyugatra fekvő Vina del Mar és Valparaíso tengerparti városokat fenyegetik, ahol több mint egymillióan élnek.

A belügyminisztérium közlése szerint jelenleg 165 helyen tombok tűzvész országszerte.

A hatóságok becslése szerint csupán Vina del Mar és Quilpué térségében mintegy 14 ezer lakóház vált a lángok martalékává.

A Vina del Mar térségben készített, a közösségi oldalakon megosztott drónfelvételeken elpusztult városrészek, a házak és autók maradványai között bolyongó emberek láthatók.

Kapcsolódó tartalom

A tűzoltók a katonaság segítségével elsősorban azon dolgoztak, hogy meggátolják a tűz továbbterjedését a lakott területeken, a lángok megfékezésére helikoptereket is bevetnek. A legsúlyosabban érintett területeken kijárási tilalmat rendeltek el.

Gabriel Boric chilei elnök vasárnapi televíziós beszédében elmondta, hogy

a katasztrófa miatt szükségállapotot rendelt el, hétfőtől pedig kétnapos nemzeti gyászt hirdetett az országban, amely meglátása szerint „nagyon súlyos tragédiával” néz szembe.

Carolina Tohá belügyminiszter úgy vélte, ez Chilében a legsúlyosabb természeti katasztrófa a 2010-es földrengés óta, amikor ötszázan haltak meg. Hozzátette, a tűznek minden bizonnyal még további áldozatai lesznek.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még