Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

„Európa jövője Afrikától függ” – A világ egyik legveszélyesebb tengeri útvonala sem állítja meg a migránsokat

Továbbra is özönlenek a migránsok a Kanári-szigetekre. Csak januárban több mint hétezren értek itt partot, tizenháromszor annyian, mint tavaly ugyanebben az időben. Az atlanti-óceáni migránsútvonal a világ egyik legveszélyesebb tengeri útja, ennek ellenére évente több tízezren jutnak el ezen az úton keresztül a Spanyolországhoz tartozó szigetcsoportra.

Negyvenhét szenegáli migráns közelítette meg egyetlen csónakban szombaton Gran Canariát. A spanyol parti őrség itt emelte őket hajójuk fedélzetére. Az elmúlt napokban százával érkeztek az illegális bevándorlók a Kanári-szigetekre, minden korábbi rekordot megdöntve. Csak januárban több mint hétezren értek itt partot, ez tizenháromszor annyi, mint ahányan tavaly ugyanebben az időszakban érkeztek.

Az atlanti-óceáni migránsútvonal a világ egyik legveszélyesebb tengeri útja, ennek ellenére évente több tízezren jutnak el ezen keresztül a Spanyolországhoz tartozó szigetcsoportra. Tavaly negyvenezer afrikai szállt partra a népszerű turistaparadicsomban.

Afrika szubszaharai országaiból érkeztek migránsok Lampedusára is. Az olasz parti őrség a Földközi-tengeren talált rá negyvenöt illegális bevándorlóra, innen szállították át őket a szigeten található befogadóközpontba. Csak idén már több mint kétezer-ötszázan érkeztek Lampedusára.

Kapcsolódó tartalom

Nemcsak a szigeten található, hanem szinte az összes olaszországi befogadóközpont megtelt az Afrikából érkezőkkel. Giorgia Meloni kormánya már korábban azt mondta, nem akarja migránsországgá változtatni Olaszországot, ezért a bevándorlókat Afrikában kell megállítani.

Európa jövője Afrikától függ – erről beszélt az olasz kormányfő a hét elején megtartott Olaszország–Afrika találkozón. Giorgia Meloni úgy fogalmazott: az illegális bevándorlók megállítása csak Afrika támogatásával lehet sikeres, és csak akkor, ha a migránsok úgy döntenek, hogy inkább a hazájukban maradnak.

„Meg kell semmisíteni az emberkereskedők által terjesztett hazugságokat. Elefántcsontparttal, Gambiával, Mauritániával és Szenegállal olyan közös programokat dolgoztunk ki, amelyek segítségével az emberek legálisan jöhetnek Európába, például tanulni, hogy ezeket a tapasztalatokat később hazavigyék. A migrációt ne az emberkereskedők irányítsák, hanem a törvények” – fogalmazott az olasz miniszterelnök. Közölte azt is, hogy Róma mostantól öt területen nyújt jelentős támogatást az afrikai államoknak. Ezek célja az oktatás, az egészségügy, az agrár- és élelmiszer-ágazat, valamint a víz- és az energiaszektor fellendítése.

Kapcsolódó tartalom

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Brüsszelben, az Európai Unió informális külügyi tanácsülését követően azt mondta: az Európai Uniónak a jelenlegitől homlokegyenest eltérő migrációs és Afrika-politikát kellene folytatnia ahhoz, hogy megelőzze a még súlyosabb válságok kialakulását.

„Afrika előtt súlyos kihívások állnak, ez azonban azt jelenti, hogy Európa előtt is súlyos kihívások állnak, hiszen ma az európai kontinens biztonsága minden túlzás nélkül Afrikában kezdődik. És azt is sajnos minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy ha a brüsszeli migrációs politika folytatódik, akkor Afrika súlyos problémái Európában, Európán fognak lecsapódni” – mondta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: gazdasági fejlesztésekkel biztonságot kell teremteni a kontinensen, illetve segítséget kell nyújtani az egyre súlyosabb terrorfenyegetettség leküzdéséhez. Kiemelte: Magyarország kivette és ki is veszi a részét abból, hogy ne induljanak meg Afrikából újabb bevándorlóhullámok Európa felé. Emlékeztetett: a magyar kormány öt év alatt körülbelül százmilliárd forintnyi fejlesztési forrást juttatott az afrikai országoknak, ezen felül pedig mintegy hat és félmilliárd forinttal támogatta a keresztény közösségek helyben maradását.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még