Aktuális

Vége a hajtóvadászatnak, elfogták a józsefvárosi gyilkost

A szakértő szerint a Fidesz által képviselt álláspontok többsége megegyezik az Európai Konzervatívokéval

A Fidesz képviselte álláspontok – mint például a migráció kezelése – a legtöbb kérdésben egybevágnak az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjának álláspontjával – indokolta Pócza István az M1-en, hogy a Fidesz EP-képviselői miért csatlakozhatnának a választások után felálló új Európai Parlementben ehhez a csoporthoz. Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten Brüsszelben, az uniós csúcs előtt olasz újságíróknak megerősítette, hogy az EP-választás után csatlakoznának a konzervatívokhoz.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládja 15 éve van jelen az európai politikában. Az Európai Parlamentben ebben a politikai tömörülésben dolgozik a Jaroslaw Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság, valamint a Giorgia Meloni irányította Olaszország Fivérei is.

Arról, hogy az európai választások után a pártcsaládhoz a fideszes EP-képviselők is csatlakoznának, Orbán Viktor miniszterelnök beszélt olasz újságíróknak a múlt heti uniós csúcs előestéjén, miután Giorgia Meloni olasz kormányfővel tárgyalt.

„Eddig az volt az elképzelés, hogy a választások előtt lépünk be, de ezt most már a választás után tesszük meg”

– idézte Orbán Viktort a La Stampa olasz napilap.

Georgia Meloni a hírre óvatosan reagált, azt mondta, ez egy olyan vita, amely az európai választások után nyílik meg. Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök ugyanakkor azt mondta, hogy szívesen látná a Fideszt az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjának frakciójában.

Kapcsolódó tartalom

„Az Európai Konzervatívok és Reformerek az EU esetében az arany középút megtalálására törekednek” – fogalmazott Pócza István az M1-en. A Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője hozzátette:

a frakció a vádakkal ellentétben nem euroszkeptikus, hanem inkább eurorealista csoport.

Az elemző hozzátette: látható, hogy a Fidesz képviselte értékek és a pártcsalád értékei a legtöbb kérdésben egybevágnak.

„Az egyik ilyen a migráció kérdése. Egy nagyon jól és szigorúan ellenőrzött migrációs politikát képzelnek el. Támogatják az Európai Unió jelenlegi működését, de fontosnak tartják a sürgető reformokat is, mert nélkülük komoly problémák lehetnek” – mondta Pócza István. Az elemző szerint az Európai Konzervatívok és Reformerek azt vallják, hogy nem a múltba kell visszatekinteni, hanem a jövőbe nézni, ezért az Európai Unió működését nem az 1950-es, hanem a 2050-es kihívásokhoz kell szabni.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Giorgia Meloni olasz kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök kezet az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója előtt Brüsszelben 2024. február 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánljuk még