Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

A migrációs politika lehet az amerikai elnökválasztási kampány első számú témája

Az amerikai szenátorok hónapokig tartó viták után vasárnap megállapodásra jutottak a migrációs politika reformjáról, illetve az Ukrajnának és Izraelnek nyújtott segélyekről. 118 milliárd dolláros finanszírozásról van szó, amelynek jövője még bizonytalan. A demokrata többségű szenátus minden bizonnyal elfogadja majd a törvénytervezetet, ám a republikánusok máris bejelentették, hogy ők nem szavazzák meg a képviselőházban, mert a migráció megfékezéséről szóló rész számukra teljesen elfogadhatatlan.

Drótkerítést épített az elmúlt hetekben a texasi nemzeti gárda azon a Mexikóval határos szakaszon, ahol az elmúlt években a legtöbb közép-amerikai migráns illegálisan jutott be az Egyesült Államok területére. Nem csak drótkerítéssel próbálja Texas megakadályozni az átjutást a határon, hatalmas konténereket is telepített a migránsok útvonalára, lezárva így a bejutást az országba.

Kapcsolódó tartalom

Greg Abbott republikánus kormányzó annak ellenére döntött a határsáv védelmének megerősítéséről, hogy a Joe Biden amerikai elnök vezette washingtoni kormányzat ezt élesen bírálta. A texasi vezetés még azt is megtiltotta, hogy a szövetségi határőrség ügynökei járőrözzenek a határ mentén.

Vasárnap az Egyesült Államok 13, republikánusok által vezetett államának kormányzója gyűlt össze Texasban, hogy támogassák a texasi kormányzó határvédelmi intézkedéseit.

„Mivel azok a rendkívüli veszélyek, amelyekkel Texas állam szembesül, a többi tagállamra is hatással vannak, és mivel Joe Biden teljesen lemondott már arról, hogy az országot vezesse, és arról a felelősségéről is, hogy betartassa az Egyesült Államok törvényeit, úgy döntöttem, élek az alkotmány adta lehetőséggel, amely szerint egy állam saját maga is megvédheti határait, ha úgy ítéli meg, hogy az ott élők biztonsága veszélyben van” – fogalmazott a republikánus kormányzó hozzátéve, a Mexikóval közös határszakasz 60 százaléka Texasszal határos, a fennmaradó rész Arizonával és Kaliforniával. Ott semmi sem akadályozza, hogy a migránsok szabadon beáramoljanak az országba.

A szövetségi határvédelem adatai szerint 2023-ban két és fél millióan jutottak be az Egyesült Államokba úgy, hogy illegálisan lépték át a déli határt.

Kapcsolódó tartalom

Közben folyamatosan indulnak migránskaravánok a közép-amerikai országokból, ezrek tartanak most is az Egyesült Államok felé. Ezért kérdéses, mire lesz elég az a migrációs politika reformjára szánt 20,2 milliárd dolláros csomag, amelyről az amerikai szenátorok hónapokig tartó viták után vasárnap megállapodásra jutottak.

A demokrata többségű szenátusban még a héten megszavazzák a dokumentumot, de a republikánusok máris jelezték, az általuk vezetett képviselőházban elutasítják majd a törvényt.

A képviselőház elnöke, Mike Johnson – Donald Trump támogatója – közösségi oldalán úgy fogalmazott: ez a törvényjavaslat még rosszabb, mint amire számítottak, és messze van attól, hogy véget vessen az elnök által létrehozott határkatasztrófának.

A migrációs politika így minden bizonnyal az első számú téma lesz a november 5-i elnökválasztási kampányban. A Biden adminisztráció maga ismerte el, hogy a határra érkezők 85 százaléka szabadon bejut az Egyesült Államok területére. Joe Biden úgy fogalmazott csődöt mondott a bevándorlási rendszer megreformálásában.

Donald Trump volt amerikai elnök, aki jelenleg az újraválasztásáért kampányol, azt ígéri, hogy győzelme esetén visszaszorítja az illegális bevándorlást, és korlátozza a legális bevándorlást is.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Egy amerikai nő egy Védjék meg a határainkat feliratú táblával 2024. február 3-án Texasban (Fotó: EPA/Aadam Davis)

Ajánljuk még