Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

„A demokrácia látszatát sem szabad fenntartani, ha mozgósításról van szó” – egyre brutálisabbak az ukrán kényszersorozások

Ukrajnában a jövőben akár nyolc év börtönt is kaphat az a férfi, aki hadiállapot idején illegálisan próbálja meg elhagyni az országot – ezt tartalmazza egy új törvénytervezet, amely szerint vagyonkorlátozással, bankszámlaletiltással és jogosítványbevonással is sújtanák azokat, akik megpróbálják elkerülni a bevonulást. A javaslat alapján ezentúl minden hadkötelesnek regisztrálnia kell egy elektronikus katonai nyilvántartásba. Eközben a mozgósítások egyre brutálisabb módszerekkel folynak.

„Nem szállsz ki ellenőrzéskor az autóból? Akkor térden kell lőni téged! Ha megállítottak és nem szállsz ki, akkor csakis így! Máshogy nem fogunk győzni, kegyetlen mozgósítás kell! A gyáva férfiak meg menjenek egyenruhát varrni!” – így nyilatkozott az ukrán televízió adásában az egyik területvédelmi egység parancsnoka, aki szerint még a demokrácia látszatát sem szabad fenntartani, pláne ha mozgósításról van szó.

A lassan két éve tartó mobilizáció egyre erőszakosabb méreteket ölt az országban,

ahol az utcákról, a benzinkutakról, a tömegközlekedési eszközökről, a vonatokról, de még a főutak mentén felállított ellenőrző pontoktól is hurcolnak el hadköteleseket.

Több városban már a magánházakba is bemennek.

Az egyik reggel a barátaimnál verték az ajtót. A férj munkában volt, a nő a gyerekkel volt otthon. Követelték, hogy nyisson ajtót, mert a rendőrségről és a hadkiegészítő parancsnokságról jöttek. A nő azt válaszolta, hogy egyedül van otthon a babájával, nem nyit ajtót senkinek. Erre felfeszítették az ajtót. Úgy viselkednek, mint a banditák” – mondta egy ukrán férfi.

De Kárpátalján is egyre nehezebb a helyzet, ahol egyre több ellenőrző pontot állítanak fel az egyenruhások. Ukrajna legnyugatibb, magyarok által is lakott megyéjében olykor még építőanyag-kereskedések udvaraira is bemennek hadkötelesek után kutatva.

Kapcsolódó tartalom

Közben az ukrán parlamentnek benyújtották az ismét átdolgozott mozgósítási törvénytervezetet, amely jóval szigorúbb, mint a korábbiak voltak. Ennek értelmében

minden hadkötelesnek kötelezően regisztrálnia kellene egy online katonai adatbázisban, és a nem átvett, de kiküldött katonai behívóparancs is kézbesítettnek minősülne.

Emellett, aki nem jelenik meg a toborzóirodákban az vagyonkorlátozásra, bankszámlaletiltásra és jogosítványbevonásra is számíthat. Van, aki ennél is tovább menne.

„Minden állampolgárnak részt kell vennie az állam megvédésében. Nincs rögzítve, hogy csak férfiak vagy csak nők. A kötelező szolgálat a férfiaknak van előírva, de a kötelesség mindenkit érint. Szerintem ha arra az országunk védelme szempontjából szükség van, akkor a nőket is mozgósítani kell” – mondta az ukrán Hang párt képviselője.

Kijev minden bizonnyal hosszú háborúra számít, ugyanis a tervezetben az is szerepel, hogy a mozgósítottak kizárólag három év szolgálat után szerelhetnek le, de akkor is legfeljebb két év szabadságot kaphatnak, ezt követően pedig vissza kell térniük a seregbe.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép forrása: hirado.hu

Ajánljuk még