Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Tovább dagad a korrupciós botrány az ukrajnai lőszerbeszerzési ügyben

| Szerző: hirado.hu
Tovább dagad a korrupciós botrány Ukrajnában a lőszerbeszerzési ügyben. Pénteken elbocsátották a védelmi minisztérium egy magas rangú beosztottját, aki ellen büntetőeljárás indult. A botrány amiatt robbant ki, mert a tárca megrendelt százezer aknavetőgránátot egy ismeretlen cégtől, ki is fizetett érte 14 milliárd forintnyi hrivnyát, de a gránátokat soha nem szállították le.

Felfüggesztették tisztségéből Tomas Nakhkurt, az Ukrán Védelmi Minisztérium Fegyver- és Katonai Felszerelésfejlesztési Főosztályának megbízott igazgatóját – jelentette be pénteken közösségi oldalán az ukrán védelmi minisztérium. A bejegyzésben azt írták: a felmentés oka az, hogy a főosztályvezetőt egy büntetőeljárásban meggyanúsították. A rövid, alig pár soros közleményben arra azonban nem tértek ki, hogy – az említett eljárásban – a védelmi minisztérium több vezetőjét is, átszámítva 14 milliárd forint elsikkasztásával vádolják.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán védelmi tárca tisztviselői 2022-ben ugyanis százezer aknavetőgránát megvételéről állapodtak meg egy eddig ismeretlen céggel, összesen több mint 14 milliárd forint értékben. A Lviv Arsenal nevű vállalat azonban a tavalyi februári végső határidőig egyetlen gránátot sem szállított. Az előlegként átutalt teljes vételárat viszont ukrajnai és balkáni bankszámlákra továbbították.

Visszautasítom a vádakat. A törvényeknek megfelelően jártam el” – így védekezett a keddi tárgyaláson újságíróknak nyilatkozva az ukrán védelmi minisztérium egy korábbi osztályvezetője. Olekszandr Lijevet ezután az ügyészség megdöbbenésére a kijevi bíróság nem helyezte előzetes letartóztatásba, dacára annak, hogy példátlan korrupciós bűncselekménnyel vádolják. Eddig összesen öt ember ellen emeltek vádat az ügyben, akik mind az ukrán védelmi minisztérium, vagy a fegyvergyártó cég emberei.

Kapcsolódó tartalom

Szakértők szerint azonban nem csak a korrupció az egyetlen aggasztó tényező az Ukrajnának küldött nyugati fegyverek körül. Rengeteg eszköz ugyanis a feketepiacon köt ki, vagy éppen a Közel-Keleten. A fegyvercsempészet miatt az EU és a NATO is riasztást adott ki. Mindeközben a kijevi kormány folyamatosan azért lobbizik, hogy a nyugat újabb és újabb fegyverszállítmányokat küldjön.

Volodimir Zelenszkij négy évvel ezelőtt még a korrupció felszámolásának ígéretével nyerte meg az elnökválasztást. Az ukrán elnök arra tett ígéretet, hogy megtisztítja Ukrajna oligarchák uralta gazdasági-társadalmi rendszerét. Ezzel szemben folyamatosak a korrupciós botrányok. Sőt, egy tavaly ősszel végzett közvélemény-kutatás szerint, az ukrán lakosság 78 százaléka Volodimir Zelenszkij elnököt hibáztatja az országban elharapódzó korrupció miatt, sokak szerint az általánossá vált állami korrupció jobban hátráltatja az ország gazdasági fejlődését, mint az Oroszországgal folytatott háború.

Kapcsolódó tartalom

A korrupciós ügyek az ukrán elnököt sem kerülték el. A sajtó szellőztette meg, hogy Volodimir Zelenszkijnek csaknem négymillió eurós, 15 szobás, medencés villája van Toscanában, amit orosz oligarcháknak adott bérbe 2022 nyarán.

De az ukrán kormány tagjai sem élnek sokkal szerényebb körülmények között. A napokban nyilvánosságra kerültek a 2021 és 2022-re vonatkozó vagyonnyilatkozatok – amit a Magyar Nemzet szemlézett. Kiderül, hogy az ukrán politikusok hatalmas fizetéseket vesznek fel. Az agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszter, Mykola Solskij például két év alatt átszámítva több mint 480 millió forintot keresett. 2021-ben a havi fizetése majdnem 30 millió forint volt.

Kapcsolódó tartalom

De a közösségfejlesztésért, területekért és infrastruktúráért felelős miniszter, Olekszandr Kubrakov sem járt rosszul. Ő a bevallása szerint két év alatt csaknem 220 millió forintnyi fizetést kapott az államtól. A Magyar Nemzet cikkében hozzáteszi, mindezt abban az országban, ahol a minimálbér idén január 1-jétől 7100 hrivnya, azaz 63 900 forint.

Ajánljuk még