Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Szárazföldön és vízen is képes felborulni: különös amerikai haditechnika érkezik a Csendes-óceán térségébe

| Szerző: hirado.hu
Hadgyakorlaton történő bevetése a kezelőszemélyzet egyik tagjának életét követelte, páncéltörő rakétákkal szembeni védelmi képessége vitatható. A nem túl előnyösen jellemzett ACV típusú úszóképes, páncélozott szállítójárművekre cseréli le hamarosan az amerikai tengerészgyalogság egy korábbi, szintén súlyos üzembiztonsági problémákkal működő, AAV nevű kétéltűjét a Csendes-óceán térségében. Közben Kína is felkészül egy esetleges konfliktusra – kissé komolyabb eszközparkkal.

Az AAV típusú amerikai kétéltű katonai jármű egy hadgyakorlaton elsüllyedt, nyolcan életüket vesztették, míg az újabb rendszerű ACV csapatszállító a vízen és szárazföldön is felborult, és szintén halálos áldozatot követelt. Az amerikai tengerészgyalogság

rövidesen megkezdi az AAV-k tömeges lecserélését – ACV-kre.

A különösnek tűnő döntés hátterét járta körül az Asia Times.

Kapcsolódó tartalom

Márciusban újrakezdik

Márciusban kezdődhet meg az amerikai tengerészgyalogság nagyszabású, a Csendes-óceán Amerika által ellenőrzött térségének jelentős részét érintő művelete, melynek során az elavult harcászati eszközök helyett az új fejlesztésű, ám

erőteljesen vitatott harcképességű kétéltű csapatszállító harcjárműveket,

az ACV-ket telepíti a térségbe – számolt be az Asia Times.

A hongkongi lap szerint a várhatóan márciusban vagy március környékén esedékes eszközcsere célja, hogy Washington a Tajvan miatt Kínával szembeni, növekvő feszültségek közepette pótolja az egyre fenyegetőbb hiányt kétéltű hadihajói tekintetében. A korszerűnek számító kétéltű harcjárművet (ACV) annak ellenére is „bevetik”, hogy a közelmúltban korlátozásokat vezettek be használatát illetően, mivel kérdések merültek fel a készenléttel, a karbantartással és a jármű üzemeltetésével kapcsolatban – írja az Asia Times, mely értesülései jelentős részénél a Defence News című szaklapot idézi.

A védelmi kérdésekkel foglalkozó újság beszámolója szerint elsőként a 15. tengerészgyalogsági expedíciós egységet telepítik ACV-kkel fölszerelve, a Boxer Amphibious Ready Group dokkoló hajó fedélzetén a térségbe. A Somerset kétéltű szállító-dokkoló a művelet keretében

már a következő napokban megindul a Csendes-óceánra

egy hat hónapra tervezett bevetésre. A Defense News beszámolója szerint a USS Boxer kétéltű rohamhajót és a USS Harpers Ferry partra szállító dokkhajót a korábban tervezettnél mintegy két hónappal később vetik be – készenléti és karbantartási problémák  miatt.

Kapcsolódó tartalom

Kerüld a szörfzónát!

A térségbe irányított ACV kétéltű a tervek szerint a tengerészgyalogság korszerűtlenné vált kétéltű támadó járműveit (AAV) váltja fel, amelyek az 1970-es évek óta állnak szolgálatban. Az AAV-k lecserélését siettette az a 2020-as baleset, amikor egy jármű elsüllyedt a kiképzés során. Nyolc tengerészgyalogos és egy tengerész életét vesztette.

Az ACV bevetési műveleteit egy ideje szintén korlátozták, miután 2022 októberében

az egyik jármű felborult a vízben a kiképzési gyakorlatok során. A kétéltű üzembiztonságát megkérdőjelezi egy 2023 decemberében bekövetkezett baleset is: a jármű ekkor a szárazföldön borult fel.

A kaliforniai tengerészgyalogsági bázison bekövetkezett balesetben életét vesztette egy tengerészgyalogos, 14 bajtársa pedig megsérült.


Bár a kétéltű használatát azóta újra engedélyezték, katonákkal a „fedélzetén” egyelőre nem haladhat át a heves hullámzást produkáló úgynevezett szörfzónákon, és abban az esetben sem, amikor a hullámok átlagos magassága négy láb (körülbelül 121 cm – a szerk.) vagy annál magasabb.

Az amerikai kongresszus egy 2023. márciusi jelentése emellett aggodalmakat fogalmaz meg az ACV páncéltörő rakétákkal szembeni túlélőképességével kapcsolatban, megemlítve például a hasonló felépítésű orosz páncélozott járművek sebezhetőségét az ilyen fegyverekkel szemben a folyamatban lévő ukrajnai háborúban.

„Elherdált” M1 Abramsek

A túlélőképességgel kapcsolatos aggályok mellett Karl Flynn szakaszparancsnok, szakíró már a Proceedings című haditengerészeti szaklap 2020. novemberi cikkében megjegyezte, hogy az amerikai haditengerészet viszonylag könnyen felfegyverzett és páncélozott járművei, mint például az ACV, az AAV és a LAV nevű, könnyű páncélozott jármű (LAV),

sebezhetők lennének a kínai hadsereg tengerészgyalogos hadteste elleni esetleges műveletek során egy Tajvan körüli konfliktusban.

Flynn megjegyzi, hogy a jelenleg bevetett AAV-k és LAV-k (ezek teljes lecserélése egyelőre nem szerepel a tervek között) mindenképpen alulpáncélozottak és alulfegyverzettek lehetnek a kínai kétéltű harckocsikkal szemben. A szakíró és más források is megjegyzik: a tengerészgyalogság azon döntése, hogy megválik az M1 Abrams harckocsiktól, olyan helyzetet eredményezett, hogy jelenleg a kínai tengerészgyalogság mind tűzerőben, mind védelemben felülmúlja az amerikai tengerészgyalogság páncélosait.

Bryan McGrath a Defense One című védelmi szaklap 2023. januári cikkében megjegyzi, hogy az Egyesült Államok tervezi a könnyű kétéltű hadihajók (LAW) beszerzését, amelyek szintén képesek lennének tengerészgyalogosokat partról partra szállítani, ellentétben a hagyományos összekötőkkel, például az AAV kétéltűekkel.

McGrath azonban rámutat, hogy a LAW kétéltű könnyű hadihajók nem biztos, hogy túlélőképesek a hajó elleni rakétákkal szemben, nem rendelkeznek a távoli szigeteken lévő erők utánpótlásának kapacitásával, valamint túl lassúak és alulfegyverzettek lehetnek a harchoz.

Emellett költségesek is – jegyzi meg.

A Task and Purpose védelmi szaklap januári számában Jeff Schogol megjegyzi, hogy 2022-től a kínai haditengerészet létszáma az eddigi két kombinált fegyveres dandárról nyolc dandárnyira bővül. A szerző összehasonlításképpen megjegyzi, hogy az amerikai hadsereg egy dandárja jellemzően 5000 katonából áll.

Kapcsolódó tartalom

Bár támadó hadviselés esetén a kínai tengerészgyalogság zászlóaljjal tud hozzájárulni egy inváziós erőfeszítés támogatásához, de Schogol szerint a kínai haditengerészetet még mindig hátráltatja viszonylag kis mérete és az expedíciós műveletekben való tapasztalat hiánya.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: U.S. Navy/Getty Images)

Ajánljuk még