Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

Orbán Balázs: Brüsszel háborúpárti, Magyarország diplomáciai megoldást akar

Visszaütött Magyarország zsarolása és pénzügyi fenyegetése azokra, akik ezt a tervet kidolgozták – mondta az uniós csúcson történtekről Orbán Balázs a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök politikai igazgatója hozzátette: miután kiderült, hogy nem a jogállamisággal és az átláthatósággal van probléma, hanem nyílt hatalmi zsarolásról van szó, megnőtt Magyarország mozgástere. Mindez pedig hozzájárult egy olyan megegyezéshez, amely egybevág a magyar nemzeti érdekkel. Szijjártó Péter külügyminiszter egy belga tévének arról beszélt: Magyarország továbbra sem vesz részt az ukrajnai fegyverszállításokban.

„Kiharcoltuk! A magyarok pénzét nem adhatják az ukránoknak!” – írta közösségi oldalán Orbán Viktor a csütörtöki uniós csúcstalálkozó után.

Brüsszelben kompromisszum született, ugyanis Magyarország garanciát kapott, hogy a magyarok pénze nem kerülhet Ukrajnába, és a Kijevnek küldött támogatások sorsa ellenőrizhető lesz – mondta a miniszterelnök másnap a Kossuth Rádióban. Kiemelte: cserébe hazánk jóváhagyta az ukrán állam működéséhez szükséges, négy évre szóló 50 milliárd eurós támogatást azzal, hogy évente legalább egyszer napirendre veszik a témát.

„Ez (a pénz) arra megy, hogy a csődbe jutott ukrán állam ne omoljon össze. Ugyanis Ukrajna, az ukrán gazdaság lényegében összeomlott, lélegeztetőgépen van. Ha az amerikaiak és mi európaiak nem küldünk pénzt, akkor be kell zárni a boltot” – mondta a miniszterelnök.

Kapcsolódó tartalom

Érdemes támogatni Ukrajnát, de úgy, hogy az a békéhez vigyen közelebb, és nem a háború kiterjedéséhez – ezt már a miniszterelnök politikai igazgatója mondta vasárnap a Kossuth Rádióban. Orbán Balázs kiemelte: sikerült elérni, hogy Ukrajnának el kelljen számolnia a támogatásokkal, és nem megfelelő felhasználás esetén akár le is lehessen állítani a folyósítást.

„Nem ellenezzük Ukrajna támogatását, de ha az uniós költségvetésből akarják csinálni és együtt akarják csinálni akkor csak meghatározott fékek és ellensúlyok beépítésével tudunk ehhez a kérdéshez hozzájárulni. És van még egy feltételünk, hogy olyan eljárást nem lehet kialakítani, aminek az lesz a következménye, hogy a magyaroknak járó uniós forrásokat, azokat nem küldik el Ukrajnának” – hangzott el a Vasárnapi újságban.

Orbán Balázs szintén nagy magyar győzelemnek tekinti, hogy a tagállamok egyértelművé tették a csúcstalálkozón: például a migrációs vagy a genderpolitikára hivatkozva nem lehet uniós forrásokkal zsarolni egy országot.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Tanács 27 tagállama egyértelművé tette az Európai Bizottságnak, az Európai Parlament véleményével szemben is, hogy egy tagállamot nem lehet diszkriminálni, minden tagállammal fair elbírálás keretében és a jogszerűség talaján állva kell tárgyalni az uniós források lehívása kapcsán.”

Magyarországnak nem volt oka, hogy ne támogassa a javaslatot, ugyanis mind a két feltétele teljesült – nyilatkozta Szijjártó Péter a belga VRT televíziónak, amiről a külügyminiszter közösségi oldalán is beszámolt.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Magyarország elérte a céljait és

biztosította, hogy az uniós pénzei ne kerüljenek Ukrajnába, illetve az is követhetővé és ellenőrizhetővé vált, hogy Kijev hogyan költi el a támogatásokat.

Kapcsolódó tartalom

A miniszter hangsúlyozta: hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciójában segíti az ukrán népet Magyarország és Ukrajna területén is, ezért Magyarországot ne oktassák ki arról, hogyan legyen szolidáris Ukrajnával.

Magyarország számára a fegyverszállítás viszont továbbra is vörös vonal, és az ország az ilyen uniós törekvésekben nem hajlandó részt venni, ehelyett a konstruktív tartózkodást választja. Szijjártó úgy fogalmazott: nem vagyunk hajlandók viselni semmiféle pénzügyi és politikai terhét egy ilyen döntésnek, tehát ha a többiek fegyvert akarnak szállítani Ukrajnának, az az ő felelősségük, de mi ebben nem veszünk részt.

Kiemelt kép:

Ajánljuk még